Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ήταν η εκδήλωση με θέμα: «Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών 2014», που διοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Εορδαίας, με τη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης.
«Ο Αγροτικός Τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για το Δήμο μας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε οι νέοι Αγρότες με την ένταξή τους στα νέα προγράμματα να μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά» επεσήμανε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Στέφανος Μπίγγας, τόνισε την αναγκαιότητα αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους νέους Αγρότες, προσθέτοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γεωπόνος Αντώνης Μούντζιας Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων και η Τεχνολόγος Γεωπονίας Ιωάννα Σαββίδου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κοζάνης και υπεύθυνη του προγράμματος.
Αναλύοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του μέτρου, ο κ. Μούντζιας υπογράμμισε ότι: «Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 40 ετών που είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του μέτρου και έχουν εγκατασταθεί στη Γεωργία το τελευταίο 14μηνο. Η επιδότηση που θα λάβουν είναι από 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης που θα δημιουργήσουν, ενώ μαζί με την αίτηση την οποία θα υποβάλλουν πρέπει να έχουν και ένα σχέδιο – πλάνο της πρώτης πενταετίας στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Το πρόγραμμα έχει 10ετή διάρκεια και θα ελέγχονται οι δικαιούχοι κάθε χρόνο για την επίτευξη των στόχων τους, πρέπει να παραμείνουν στην Γεωργία, να έχουν στα 5 χρόνια 50% γεωργικό εισόδημα, ενώ ο Νομοθέτης δεν αποκλείει την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης στο εν λόγω πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν σε Σχέδια Βελτίωσης με αυξημένη ενίσχυση και να έχουν προτεραιότητα σε όλα τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινά από τις 18 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Μαΐου του 2014.
Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται, συμπληρωμένες από Γεωτεχνικό ή Τεχνολόγο Γεωπόνο, στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας των ενδιαφερομένων.
Ήταν μία χρήσιμη εκδήλωση, που θα λειτουργήσει ως “εργαλείο” στο Μέτρο Εγκατάστασης νέων Αγροτών.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ