Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης ΒΙΟ.ΠΑ. (Βιοτεχνικό Πάρκο) Πτολεμαΐδας κατά 20.000,00 ευρώ, που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της επιχείρησης στις 30/6/2014, επικύρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην τελευταία συνεδρίασή του.
Η εισροή των 20.000,00 ευρώ της τελευταίας αύξησης θα γίνει εντός των ημερών από το Δήμο Εορδαίας, που θα αναλάβει αποκλειστικά την κάλυψη της αύξησης αυτής.
Το θέμα στάθηκε αφορμή για μια ενημέρωση- απολογισμό του ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΕ Πτολεμαΐδας από τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, με το παραπάνω ποσό θα γίνει η αποπληρωμή υποχρεώσεων της επιχείρησης σε τρίτους και συγκεκριμένα σε εργολαβίες.
Επισημάνθηκε ωστόσο ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του ΒΙΟ.ΠΑ., λόγω αδυναμίας δανειοδότησης εξ αιτίας απροθυμίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συναινέσουν στη χρηματοδότηση και να εκδοθεί η τελική Διαπιστωτική πράξη.
Σημειωτέον ότι στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας δημοπρατήθηκαν δύο υποέργα:
– Δίκτυα ΒΙΟ.ΠΑ. (Ά φάση) συνολικού προϋπολογισμού 1.372.000,00 ευρώ (ποσό μετά την έκπτωση 710.164,26 €)
– Επισκευή Κτηρίου Διοίκησης (πρώην κτήριο Χημικού εργαστηρίου ΑΕΒΑΛ) συνολικού προϋπολογισμού 1.180.000,00 ευρώ (ποσό μετά την έκπτωση 724.717,41 €).
Όσον αφορά την εργολαβία των Δικτύων του ΒΙΟ.ΠΑ. επισημάνθηκε ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ολοκληρωθεί. Το τελικό κόστος της εργολαβίας αυτής ανήλθε στο ποσό των 771.953,54 € μαζί με το ΦΠΑ. Έχει γίνει πλήρης αποπληρωμή της εργολαβίας.
Όσον αφορά την εργολαβία του Διοικητηρίου του ΒΙΟ.ΠΑ. (με την ανακαίνιση του παλαιού Χημείου της πρώην ΑΕΒΑΛ) ανατέθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης το έργο του «Ελέγχου των εγκαταστάσεων και εδαφών πρώην ΑΕΒΑΛ και ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας». Δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό, ενώ εντοπίστηκαν σημεία τα οποία χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και το κτήριο του Χημείου για το οποίο προτάθηκε η υγειονομική απομάκρυνση των υλικών που περιείχε και επίσης η επικοινωνία με ειδικά αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Η υγειονομική απομάκρυνση του συνόλου των υλικών που υπήρχαν το κτήριο του Χημείου ανατέθηκε στην εταιρεία Intergeo, η οποία βεβαίωσε με επιστολή της ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 24 έως 27 Ιουλίου 2008, προέβη στην απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων που εντοπίστηκαν σε χώρους της εγκατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου σε ποσοστό 90%. Αυτό που δεν έχει υλοποιηθεί είναι η εγκατάσταση του συστήματος ψύξης/θέρμανσης του κτηρίου. Όσον αφορά στο οικονομικό αντικείμενο έχει γίνει αποπληρωμή των υποχρεώσεων απέναντι στον εργολάβο, καθώς η διοίκηση το ΒΙΟ.ΠΑ. ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του υπολοίπου από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης (περί τις 231.509,19).
Τα έργα που υπολείπονται για την ολοκλήρωση των παραδοτέων του έργου «Ίδρυση και Λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας» είναι τα εξής:
-Οδικό δίκτυο: Διαπλάτυνση οδών- υπόβαση- βάση- Κρασπεδόρειθρα-ασφαλτοστρώσεις
-Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης και πυρόσβεσης, αποχέτευσης (Β΄Φαση)
-Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου )περίφραξη, διαμόρφωση εδαφών, εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου»
-Διαμόρφωση Χώρων Στάθμευσης (Χωματουργικές Εργασίες, Επίστρωση Ασφάλτου, Σκυροδετήσεις)
Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται σε 914.823,55 €.
Από τα παραπάνω έργα ωστόσο είναι έτοιμες οι μελέτες των δύο πρώτων, ενώ οι μελέτες των δύο τελευταίων έργων είναι υπό ολοκλήρωση.
Με την υλοποίηση των παραπάνω υποέργων προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο «Υλοποίηση του ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας», έτσι ώστε να εκδοθεί η τελική Διαπιστωτική πράξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά την έκδοση της Πράξης αυτής θα είναι εφικτή και η έκδοση της άδειας λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ. και άρα και των εγκατεστημένων σε αυτό επιχειρήσεων.
Επισημάνθηκε τέλος ότι από την τωρινή διοίκηση του ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας έγινε στοχευμένη προσπάθεια με το Υπουργείο για να προκηρυχθεί νέο μέτρο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την εκ νέου ένταξη του έργου, με σκοπό την ολοκλήρωσή του. Εφόσον υπήρξε κάποιο μέτρο για την ένταξη του ΒΙΟ.ΠΑ., θα μπορούσαν να γίνουν πιστοποιήσεις στα ήδη εκτελεσθέντα έργα. Οι πιστοποιήσεις των εργολαβιών αυτών θα έδιναν τη δυνατότητα στον Φορέα Υλοποίησης να αναχρηματοδοτήσει τα υπολειπόμενα έργα για την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχε προκηρυχθεί κάποιο αντίστοιχο μέτρο. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο, αποκλειστικά με πόρους του Δήμου Εορδαίας.
Τονίστηκε επίσης ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας για την εύρεση Τραπεζικού ιδρύματος για την δανειοδότηση του έργου, αυτή κατέστη αδύνατη κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και απροθυμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να συναινέσουν στη δανειοδότηση αυτή. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και καθυστερεί ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση του έργου, καθώς ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης (Δήμος Εορδαίας) έχει επωμιστεί πλήρως τη διασφάλιση ρευστότητας της επιχείρησης, μέσα από συνεχείς Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, όπως παραδέχεται η ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας ΑΕ στη σχετική ενημέρωσή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ