Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα εργαλείο. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων είναι αυτός που θα μας αποδώσει τα οφέλη της διατροφής. Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που θα μας δώσουν το μέγιστο όφελος και που βοηθάει το καθένα; ας δούμε λοιπόν το ευρετήριο της σωστής διατροφής!!!
Ανανάς: Εμφανίζει διουρητική δράση, βοηθάει στην πέψη, ενισχύει την εντερική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών.
Βρώμη: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων του αίματος, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Γιαούρτι: Προστατεύει από το έλκος, ενισχύει την οστική πυκνότητα, συντελεί στην ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου και διατηρεί τα επίπεδα του μικροβιακού φορτίου του οργανισμού.
Δαμάσκηνα: Προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων του αίματος και προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις.
Ελαιόλαδο: Λειτουργεί ως ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων, του καρκίνου, της εμφάνισης φλεγμονών, εμφανίζει αντιγηραντικές δράσεις, ενισχύει τη υφή του δέρματος.
Ζάχαρη: προσδίδει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό, αποτρέπει τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, μας κάνει να αισθανόμαστε δύναμη και ευφορία.
Ηλιόσποροι: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την όραση, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη και ενισχύουν την αναπαραγωγική λειτουργία.
Θαλασσινά: Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύουν τη μνήμη, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση, εμπλέκονται στη διαδικασία ρύθμισης του βάρους μέσω της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Ιπποφαές: Προστατεύει σε εποχιακές λοιμώξεις, βοηθά στη λειτουργία του εντέρου.
Καρύδια: Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύουν τη μνήμη, ανεβάζουν τη διάθεση, λειτουργούν ως ασπίδα για καρδιακές παθήσεις, και εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών.
Λεμόνια: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών, εμφανίζουν διουρητική δράση και αποτρέπουν την εξέλιξη του σκορβούτου.
Μπανάνες: Ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, συντελούν στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύουν την καλή γαστρεντερική λειτουργία και πέψη, ενισχύουν τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις και εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση.
Ντομάτα: Βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο σώμα και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Ξινόμηλα: Ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, εμφανίζουν αντιγηραντικές, ηρεμιστικές, αντιπυρετικές ιδιότητες, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν την καρδιά.
Όσπρια: Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα λιπίδια του αίματος, παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση και εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Πορτοκάλια: Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου, μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής υπέρτασης και προστατεύουν από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ροδάκινα: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, βοηθά στην υγεία και ομορφιά του δέρματος, παρέχει μεγάλη ποσότητα υγρών στο σώμα, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και εμφανίζει αντιγηραντικές δράσεις.
Σύκα: Ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, εξισορροπούν του pH του σώματος, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην οστική πυκνότητα.
Τυρί: Ενισχύει την οστική πυκνότητα, συμβάλλει στην υγεία των δοντιών, αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης και καταγμάτων.
Ύδωρ: Εμποδίζει την αφυδάτωση, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. μειώνει την κατακράτηση υγρών, λειτουργεί ως μεταφορικό μέσο θρεπτικών συστατικών στο σώμα, ενυδατώνει το δέρμα και τους ιστούς μας και βοηθάει να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα.
Φράουλες: Εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, εμπλέκονται στη διαδικασία της αντιγήρανσης, προστατεύουν από την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και φλεγμονών.
Χουρμάδες: Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.
Ψάρια: Προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση, έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και δρουν κατά της εμφάνισης φλεγμονών και ρευματοειδών παθήσεων.
Ώα (αυγά): Παρέχουν τον καλύτερο συνδυασμό πρωτεΐνης για το σώμα, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, αύξηση των οποίων σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ενισχύουν τη πνευματική ικανότητα και μνήμη.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com