Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και πολλοί γύρω μας, μικροί και μεγάλοι, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ταλαιπωρούνται από τη γρίπη του χειμώνα.. μπορεί άραγε η διατροφή να βοηθήσει στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση της? Τι πρέπει να φάμε για να την ξεπεράσουμε πιο εύκολα ή και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας για να μην υποκύψουμε? Ας δούμε λοιπόν τα 5 τρόφιμα με την «αντιγριπική» προστασία!!!
1. Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι το νούμερο ένα φρούτο που σχετίζεται με την εξασφάλιση της υγείας και του δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ιδιότητες του αυτές οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα της βιταμίνης C που περιέχει. Ένα μεγάλο πορτοκάλι (180g περίπου) περιέχει 95mg βιταμίνης C ή το 160% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας!
2. Σκόρδο
Εκπληκτικά είναι τα στοιχεία που διαβάζουμε για το σκόρδο σε σχέση με το ρόλο του στην άμυνα του οργανισμού. Οι δυσειδεμονίες του Μεσαίωνα υποστήριζαν ότι το σκόρδο εξορκίζει τα κακά», και αν το δούμε από διατροφικό πρίσμα δεν πέφτουν και πολύ έξω! Το σκόρδο εμφανίζει έντονη αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού.
3. Μύδια
Τα διάσημα θαλασσινά, που φημίζονται για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος φαίνεται να σχετίζεται με ένα μηχανισμό που μειώνει την διαίρεση και εξάπλωση του ιού στον οργανισμό. Έτσι τα νόστιμα και ιδιαίτερα μύδια φαίνονται να ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού μαζί με τις άλλες ιδιότητες που έχουν.
4. Κοτόσουπα
Κοτόσουπα ή «μαγικός ζωμός» ένα φαγητό που παρέχει ένα πάρα πολύ καλό συνδυασμό τροφών στον οργανισμό. Το κοτόπουλο μας παρέχει καλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη και ταυτόχρονα χαμηλό σε λιπαρά. Το ρύζι ή ο φιδές που συνήθως χρησιμοποιούμε στη παρασκευή της αποτελούν μία πολύ καλή πηγή θερμίδων για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε και να επανέλθουμε. Αλλά τα οφέλη δεν τελειώνουν εδώ. Τα υγρά της σούπας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας μας.
5. Αμύγδαλα
Με το να τρώμε αμύγδαλα μπορούμε να καταπολεμήσουμε πολλά είδη μικροοργανισμών. Την ιδιότητα τους αυτή τα αμύγδαλα φαίνεται να την οφείλουν κυρίως στη φλούδα που έχουν η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον μας παρέχουν και την απαραίτητη ενέργεια για να ξαναβρούμε τις δυνάμεις μας.
Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι το εξής: Πάντα προσέχετε τη διατροφή σας και τραφείτε σωστά και ισορροπημένα χωρίς ακρότητες. Τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει ή να μας σώσει. Μην ξεχνάτε! «Παν μέτρον άριστον!»
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817
Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com