Αξιοσημείωτες ανακατατάξεις στο χώρο των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Εορδαίας στις 5 Νοεμβρίου, καθώς σοβαρές απώλειες σημείωσε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) στις αρχαιρεσίες των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Εορδαίας για την εκλογή των υπηρεσιακών τους συμβουλίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά η ΠΑΣΚ δεν εκλέγει εκπρόσωπο στο ΠΥΣΔΕ (νομαρχιακό υπηρεσιακό συμβούλιο ) καθώς και ότι πρώτη φορά εκλέγεται στο ΑΠΥΣΔΕ (περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο) και κάποιος που δεν ανήκει στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ ή της ΔΑΚΕ.
Στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χαμένη στην Εορδαία είναι η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία έχασε την έδρα στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Ν. Κοζάνης από το ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων, βγήκε όμως πρώτη δύναμη στην ανάδειξη αιρετών για το Περιφερειακό και το Κεντρικό Συμβούλιο.
Εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Β/θμιας
Στις εκλογές των καθηγητών της Εορδαίας για την ανάδειξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων πήραν μέρος 395 από τους 495 εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για το ΠΥΣΔΕ ψήφισαν 395 από τους 495 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 13 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.
Το ψηφοδέλτιο της ΕΚΕΚ- ΣΕΚ (Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Εορδαίας (που στηρίχθηκε την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών και από το ΣΥΡΙΖΑ) ήρθε πρώτο λαμβάνοντας 214 ψήφους. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ (ΝΔ) ήρθε δεύτερο με 120 ψήφους, της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 35 και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ) 13.
Για το ΑΠΥΣΔΕ ψήφισαν 395 από τους 495 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 16 άκυρα –λευκά ψηφοδέλτια.
Έλαβαν: ΕΚΕΚ- ΣΕΚ 218 ψήφους, ΔΑΚΕ 123, ΠΑΣΚ 19, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 19.
Για ΚΥΣΔΕ (κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο) ψήφισαν 395 από τους 495 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 26 άκυρα- λευκά ψηφοδέλτια. Έλαβαν ΣΕΚ 98 ψήφους, ΔΑΚΕ 90, ΠΑΣΚ 80, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 39, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 22, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 19, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 13, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 5 ΚΑΙ ΔΗΑΜΕ 4 ψήφους.
Εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Α/θμιας
Δύο τακτικοί αιρετοί από την Εορδαία εκλέγονται, μετά από 21 χρόνια μη εκλογής, στα συμβούλια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι οι κ.κ. Σισμανίδης Παύλος στο ΠΥΣΠΕ Κοζάνης με 134 ψήφους στους 341 της Εορδαίας (ποσοστό 39,5%) και Θεοφυλακτίδης Ευστάθιος στο ΑΠΥΣΠΕ Δυτικής Μακεδονίας με 207 ψήφους στους 334 της Εορδαίας (ποσοστό 62%).
Ειδικότερα στις εκλογές ανάδειξης των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια στους δασκάλους- νηπιαγωγούς Εορδαίας σημειώθηκε ποσοστό αποχής 10,7%, καθώς από τους 392 εγγεγραμμένους στους πίνακες εκλογέων δεν ψήφισαν 42 άτομα.
Για το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Ν. Κοζάνης ψήφισαν 350 από τους 392 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 341 έγκυρα ψηφοδέλτια και 9 άκυρα.
Έλαβαν κατά συνδυασμό:
Για ΠΥΣΠΕ ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ έλαβε 202 ψήφους, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ έλαβε 28 ψήφους, της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 10 και της ΠΑΣΚ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ 101 ψήφους.
Για το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας ψήφισαν 350 από τους 392 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 16 άκυρα ψηφοδέλτια:
Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ/ΠΕ πήρε την πρωτιά λαμβάνοντας 212 ψήφους. Δεύτερο ήρθε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. με 90 ψήφους. Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ έλαβε 20 ψήφους και το ψηφοδέλτιο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 12.
Για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) Πανελλαδικό, σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων ανήλθε σε 326.
Πρώτη ήρθε η Δ.Α.Κ.Ε./ Π.Ε. με 144 ψήφους, δεύτερο το ψηφοδέλτιο Π.Α.Σ.Κ. /ΔΗ. ΣΥ με 84, τρίτο της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ με 26 ψήφους.
Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια έλαβαν:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 4 ψήφους, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 8, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 3, το ψηφοδέλτιο Χ.Ε.Κ. Π.Ε. 16, το ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 1, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 11, οι ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 4 και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 20 ψήφους.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























