Πολλές φορές, ακόμη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος, έχει στιγμές αδυναμίας. Δυστυχώς πολλοί από εμάς, εκείνες τις στιγμές, για να παρηγορηθούμε το “ρίχνουμε” στο φαγητό. Λίγο το στρες της καθημερινότητας, λίγο κάποια στενάχωρη κατάσταση, το αποτέλεσμα είναι ένα: η ζυγαριά ανεβαίνει και η ποιότητα της διατροφής μας πέφτει. Αλλά και ακόμη και στις ευχάριστες καταστάσεις, σε επιτυχίες και χαρές, τι κάνουμε; Τραπέζια! Και το αποτέλεσμα είναι ένα: Τα κιλά συσσωρεύονται…
Ποιες είναι οι ενδείξεις της
συναισθηματικής υπερφαγίας;
Τα άτομα που εμφανίζουν τάσεις συναισθηματικής υπερφαγίας χρησιμοποιούν το φαγητό σαν ένα μέσο να καταπιέσουν ή να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, το θυμό, το φόβο, τη βαρεμάρα, τη λύπη ή και την μοναξιά. Όταν, λοιπόν, τα άτομα καταβάλλονται από αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να τρώνε ακατάσχετα, χωρίς να αντιλαμβάνονται το πόσο τρώτε, αλλά κυρίως χωρίς να το απολαμβάνουν. Επίσης, μπορεί κάποιος να επηρεάζεται τόσο ισχυρά από αυτό το φαύλο κύκλο όπου να μην αναγνωρίζει καν ότι είναι υπό την επήρεια του. Για παράδειγμα, κάποιος που όταν στεναχωριέται αυτόματα τρώει γλυκό για να νιώσει καλύτερα.
Επιπρόσθετα, το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει για να αποσπάσει την προσοχή του ατόμου. Όταν τρώμε ασχολούμαστε με αυτό και δεν σκεφτόμαστε άλλα θέματα που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που τρώμε πολύ, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα κιλά μας αυξάνονται… Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση και να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο.
Συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική υπερφαγία
• Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, τι ώρα τρώτε αλλά και τι αισθάνεστε όταν το τρώτε μπορείτε να διαπιστώσετε πότε εμφανίζεται κρίσεις υπερφαγίας και έτσι να μπορέσετε να οργανώσετε κατάλληλες στρατηγικές ώστε να τις αντιμετωπίσετε
• Ελέγξτε το πότε πεινάτε. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε και τις φορές που τρώτε για άλλους λόγους. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα το ημερολόγιο διατροφής.
• Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Μην αμελείτε τα γευματίδια στη καθημερινότητα σας. είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξετε τη τάση για υπερφαγία αν είστε χορτάτος παρά αν πεινάτε διαρκώς.
• Συνειδητοποιήστε ότι είστε σε ένα φαύλο κύκλο. Το να τρώτε όταν δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί άμεσα να σας αποσπά τη προσοχή από τα αρνητικά σας συναισθήματα, όμως, αργότερα σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη χειρότερα. Αποσυνδέστε στο μυαλό σας τη σχέση φαγητού-ευχαρίστησης.
• Βρείτε ένα χόμπι. Τι καλύτερο από τις ώρες που νιώθετε άσχημα να ασχοληθείτε με κάτι που σας ικανοποιεί; Ζωγραφίστε, πηγαίνετε μια βόλτα, ακούστε λίγη μουσική, σερφάρετε στο διαδίκτυο, ποτίστε το κήπο. Κάντε οτιδήποτε που σας απομακρύνει από το ψυγείο.
• Απομακρύνετε τους πειρασμούς. Αν είστε επιρρεπείς στο να καταναλώνετε γλυκά μην έχετε στο σπίτι. Είναι πιο εύκολο σε πρώτο στάδιο να το αντιμετωπίσετε με αυτό τον τρόπο, παρά να τα έχετε μπροστά σας και να μην τα τρώτε.
• Βάλτε εφικτούς στόχους. Αν ο στόχος είναι να μην φάτε ποτέ ξανά λόγων συναισθημάτων, είναι σχεδόν απίθανο να τον πραγματοποιήσετε. Στοχεύστε σε μικρά σκαλοπάτια. Ο πρώτος στόχος μπορεί να είναι να γράψετε το ημερολόγιο για μία εβδομάδα. Ο δεύτερος να μην αγοράσετε γλυκά, και ο τρίτος να φάτε λιγότερο. Και αυτά επιτυχία είναι.
• Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Κάποιος Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος μπορεί να σας δείξει πολύ εύκολα το δρόμο για την έξοδο από αυτό το φαύλο κύκλο. Ακόμη και φυσιολογικό βάρος να έχετε, πρέπει να αποκτήσετε και ισορροπημένη διατροφή. Η δουλειά του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου εκτείνετε σε πολύ μεγαλύτερο χάσμα από το να χάσετε ή να πάρετε κιλά.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com