Από τις μετακινήσεις δασκάλων- νηπιαγωγών για να καλυφθούν τα κενά στα πρωινά τμήματα
Σοβαρές αρρυθμίες σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Εορδαίας, αλλά και επικείμενες συγχωνεύσεις τμημάτων, κατήγγειλαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην προχθεσινοβραδινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και χαρακτηρίστηκε για την μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών.
Μάλιστα στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη λήψη απόφασης για την μορφή των κινητοποιήσεων που θα εισηγηθεί ο σύλλογος στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), αποφασίστηκε η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, αλλά και στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια καθημερινά, από τις 12μ. -2μ.μ. και από τις 2μ.μ.-4μ.μ. στα ολοήμερα, προκειμένου να εκφραστεί η αντίδραση του κλάδου στη «διαθεσιμότητα-κινητικότητα», στις κενές θέσεις, στις βίαιες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε επικείμενες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων.
Η πρόεδρος του συλλόγου, Κατερίνα Ασπράγκαθου, περιέγραψε στην εισήγησή της την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Εορδαίας επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά, μια και δεν έγιναν διορισμοί και αποσπάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και κάλεσε τους συναδέλφους της να τοποθετηθούν για τη μορφή των κινητοποιήσεων του κλάδου, εάν θα συμπαραταχθούν δηλαδή με την απόφαση των καθηγητών (ΟΛΜΕ) για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες για λόγους συμπαράστασης ή για άλλες δράσεις και μορφές κινητοποιήσεων προκειμένου να εκφραστεί η αντίδρασή τους για τα σοβαρά προβλήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η μη πραγματοποίηση αποσπάσεων στο Ν. Κοζάνης και γενικότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα και η έλλειψη αναπληρωτών, οδήγησε στο να μη μπορούν να συμπληρωθούν τα ωράρια στα πρωινά τμήματα στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και να έχει έρθει μια ανατροπή στο ολοήμερο σχολείο». Σημείωσε μάλιστα ότι εάν το Υπουργείο ενδιαφερόταν για το πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο σχολείο, έπρεπε να βγάλει πρώτα τις αποσπάσεις όλων των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία και μετά να προχωρήσει στις υπηρεσίες. «Γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλυφθούν τα ωράρια στον πρωινό κύκλο, με αποτέλεσμα να γίνονται βίαιες μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ολοήμερα σχολεία για να καλύψουν το ωράριο σε πρωινά τμήματα και ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία να μη λειτουργούν, να συγχωνεύονται και να δημιουργούνται λειτουργικές υπεραρρυθμίες μέσα σε ένα βράδυ».
Όπως μάλιστα καταγγέλθηκε, έχει βγει σε “λειτουργική υπεραρρυθμία” το ολοήμερο νηπιαγωγείο Άρδασσας με 13 νήπια, καθώς και το ολοήμερο νηπιαγωγείο των Πύργων.
Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν και η αναφορά του αιρετού εκπροσώπου στο ΑΠΥΣΠΕ (Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας), Στάθη Θεοφυλακτίδη, ο οποίος είπε ότι «έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις», καθώς «δεν φτάνουν οι εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με αποτέλεσμα να επέρχεται κατάργηση των ολοήμερων σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο Παιδείας, μία ημέρα πριν να ξεκινήσει το σχολικό έτος, απέσυρε τους δασκάλους υπευθύνους ολοημέρων τμημάτων για να καλύψει τα κενά στα πρωινά τμήματα των σχολείων, που δημιουργήθηκαν λόγω μη διορισμών μονίμων και αναπληρωτών. Έτσι στο Ν. Κοζάνης για να καλυφθούν τα 35 περίπου κενά δασκάλων στον πρωινό κύκλο, αποσύρθηκαν οι υπεύθυνοι ολοημέρων ΕΑΕΠ (διευρυμένου ωραρίου νέου τύπου σχολεία) και με βάση το ίδιο έγγραφο κινδυνεύουν μελλοντικά και οι δάσκαλοι ολοημέρων ολιγοθεσίων σχολείων (μικρότερα από 12θέσια) οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των ολοημέρων τμημάτων τους.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ