Οι οικιστές καταγγέλλουν υγειονομικό κίνδυνο και καλούν τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα
Είδαν κι απόειδαν ότι κανείς δεν συγκινείται από το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εγκατάλειψη και τη βρωμιά που απειλεί τη δημόσια υγεία στον οικισμό τους και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Για τους κατοίκους του νεώτερου οικισμού εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ- λίγο έξω από την Πτολεμαΐδα- ο λόγος, οι οποίοι αποφάσισαν να πετάξουν τα μπαλάκι της υγειονομικής βόμβας που βρίσκεται στις αυλές τους στα χέρια των αρμοδίων.
Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσαν αποφασισμένοι να χτυπήσουν την πόρτα της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Εορδαίας, καθώς είναι αδύνατο να ζουν δίπλα σε μια υγειονομική βόμβα αφού ο οικισμός έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Καθώς, τα κενά και ανασφάλιστα διαμερίσματα συγκροτήματος του οικισμού που ανήκουν στη ΔΕΗ και δεν έχουν παραληφθεί από αυτή λόγω κακοτεχνιών, έχουν καταληφθεί εδώ και μήνες από 30 περίπου αλλοδαπούς, βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε αυτά και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες αφού τα διαμερίσματα δεν διαθέτουν ρεύμα και νερό και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν λειτουργικούς χώρους υγιεινής.
Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Π» τον περασμένο μήνα (στις 12 Ιουνίου) αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός, παρά το γεγονός ότι τα κενά αυτά διαμερίσματα του ΟΕΚ έγιναν πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο βανδαλισμών, ενώ κατά καιρούς μετατράπηκαν σε άντρα τοξικομανών και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Πριν μερικά χρόνια άλλωστε βρέθηκε νεκρή στον οικισμό μια ανήλικη κοπέλα και λόγω της κατακραυγής δόθηκαν υποσχέσεις για αναβάθμιση της περιοχής, αλλά του κάκου.
Οι οικιστές του ΟΕΚ εξέφρασαν γενικότερα την οργή τους για την εγκατάλειψη του οικισμού τους από το δήμο, αφού ο οικισμός είναι πνιγμένος στα χόρτα, στα σκουπίδια και στα φίδια και φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω για να παίξουν, ενώ φοβούνται και εκείνοι να κυκλοφορήσουν μετά το σούρουπο καθώς σπασμένα είναι τα περισσότερα φωτιστικά του οικισμού.
Ταυτόχρονα, διαμαρτυρήθηκαν διότι εκτός από τα κενά διαμερίσματα που έχουν καταλάβει οι άστεγοι οικονομικοί μετανάστες από τη Βουλγαρία, υπό κατάληψη τελούν και άλλοι και μάλιστα κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού, από νεαρά άτομα που μετέτρεψαν το αμφιθέατρο που είχε κατασκευαστεί στον οικισμό σε χώρο αθλοπαιδιών και παρακείμενο χώρο σε αίθουσα πινγκ πονγκ, χώρους όμως που λειτουργούν αυθαίρετα χωρίς καμία επιτήρηση και στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά των οικιστών.
«Ζητάμε την κινητοποίησή σας ώστε όλοι μαζί να δώσουμε ένα τέλος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ακατοίκητα οικήματα του οικισμού μας. Ο υγειονομικός κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιος. Η υγεία και η ασφάλειά μας απειλούνται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές δεν επεμβαίνουν δραστικά. Στόχος μας η συγκέντρωση υπογραφών όλων των κατοίκων ώστε να παραπεμφθεί το θέμα στις υγειονομικές υπηρεσίες και κάθε αρμόδιος να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες που τού αναλογούν. Μόνο συλλογικά θα μπορέσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που τόσα χρόνια βρίσκεται στις πόρτες μας και εμείς δεν κάνουμε τίποτε για να το αλλάξουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και να τελειώσουμε αυτή την κατάσταση.» Τα παραπάνω τόνιζε σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή κατοίκων του οικισμού, και πράγματι κατάφερε να τους κινητοποιήσει καθώς πριν την έναρξη της συνέλευσης είχαν συγκεντρωθεί ήδη περί τις 130 υπογραφές οικιστών.
Την παράνομη κατάληψη των κενών διαμερισμάτων που δεν διαθέτουν ρεύμα και νερό, κατήγγειλε μέλος της συντονιστικής επιτροπής, ο κ. Αντώνης Σαρίογλου, λέγοντας: «Εδώ υπάρχει υγειονομική βόμβα και πρέπει άμεσα να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από εδώ ή να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαβίωσή τους. Σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.»
«Το θέμα είναι να προστατευτούν αυτά τα κτήρια, γιατί και πριν από αυτούς τους ανθρώπους (άστεγους υπηκόους Βουλγαρίας) υπήρχαν τοξικομανείς και αν δεν γίνει κάτι και δεν υπάρξει προστασία αύριο θα καταληφθούν από κάποιους άλλους που θα κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος, ο κ. Λευτέρης.
«Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι. Δώδεκα χρόνια τώρα ο οικισμός το ίδιο βιολί, ο οικισμός είναι εγκαταλειμμένος κι η εγκατάλειψη όσο πάει και χειροτερεύει», κατήγγειλε ο κ. Πολύβιος.
«Μένουμε εδώ και 12 χρόνια στις Εργατικές κατοικίες και το ίδιο και το ίδιο συμβαίνει. Έριξαν μια κουρτίνα, μάς έκαναν κι αυτή την τούμπα (μνημείο λιγνιτωρύχων) και μας ξέχασαν», ανέφερε ένας άλλος οικιστής ο κ. Γιώργος.
«Με τόσα σπίτια άδεια και τόση βρωμιά και χόρτα φοβάσαι να περάσεις. Πας να πετάξεις τα σκουπίδια στο παρκινγκ και βλέπεις τους ανθρώπους που ζουν στα κατειλημμένα διαμερίσματα να βγαίνουν έξω και να κάνουν την ανάγκη τους», κατήγγειλε μια άλλη κάτοικος του οικισμού. Σύμφωνα μάλιστα με άλλη οικίστρια, την κ. Μαρία, «ενώ ο δήμος διεκδίκησε τα κοινόχρηστα κτήρια τώρα δεν έρχεται να κάνει τίποτε, ούτε καν τα χόρτα να καθαρίσει, λες κι εμείς δεν πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Δεν φοβούνται μόνο τα παιδιά κι εμείς φοβόμαστε.»
Στη συνέλευση αποφασίστηκε να προβεί άμεσα η συντονιστική επιτροπή που εξέλεξαν σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Υγειονομική Υπηρεσία, στο δήμο Εορδαίας, στην αστυνομία αλλά και στη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να πιεστεί η ΔΕΗ να δώσει λύση στο θέμα των κενών διαμερισμάτων που αποτελούν πόλο έλξης για περιθωριακά στοιχεία και υποβαθμίζουν περεταίρω την εικόνα του οικισμού. Καθώς κοινή είναι η πεποίθηση των οικιστών ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι να κατοικηθούν τα κενά διαμερίσματα, στην ανάγκη να διατεθούν σε άστεγες οικογένειες, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα διαθέτουν ρεύμα και νερό.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ