Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Βλέποντας τα αρνητικά σχόλια τόσο στα ξένα όσο και στα Ελληνικά ΜΜΕ, πρέπει να δημιούργησε μεγάλη έκπληξη για την Δυτική Ευρώπη η επανεκλογή της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, με την οποία έλαβε το συντηρητικό Fidesz ξανά την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Παρά το γεγονός, ότι πολλοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο εκλογικό σύστημα, η πραγματικότητα είναι, ότι το εκλογικό αυτό σύστημα, που είναι συνδυασμός από ψήφους σε λίστες και μεμονωμένους υποψήφιους, είναι υπέρ του κόμματος, του οποίου ο υποψήφιος συγκεντρώνει στην εκλογική του περιφέρεια τις περισσότερες ψήφους. Δηλαδή, από αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να επωφεληθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν στην πλειοψηφία των 106 εκλογικών περιφερειών θα είχε κάποιο καταλάβει την πρώτη θέση. Όμως, για μια αντικειμενική ανάλυση θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να αναρωτηθούμε, γιατί οι συμμετέχοντες στις εκλογές έδειξαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Βίκτορ Όρμπαν και στο Fidesz, έναντι των άλλων υποψηφίων.
Για να το καταλάβουμε αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι στην Ουγγαρία, ο ορισμός της αριστεράς και της δεξιάς δεν αντιστοιχίζεται αυτόματα με τα παραδοσιακά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης. Η αντιπολίτευση, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της σοσιαλιστική, για παράδειγμα, έχει οικονομικά ξεκάθαρη προσέγγιση στο νέο-φιλελευθερισμό. Από το 2002 μέχρι το 2010, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της αριστεράς, η Ουγγαρία, όπως και η Ελλάδα, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ενώ άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης παρήγαγαν μια θεαματική ανάπτυξη μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, το εθνικό χρέος της Ουγγαρίας αυξήθηκε από 55% στο 85%, και πάρα πολλές οικογένειες χρεώθηκαν σε ξένο νόμισμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση χειραγώγησε τα οικονομικά δεδομένα και δεν μίλησε στους ψηφοφόρους για την κατάσταση της κρίσης. Από την πλήρη κατάρρευση έσωσε τη χώρα ένα δάνειο από το ΔΝΤ, με το ίδιο κόστος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, με πολύ βαριά μέτρα λιτότητας στο πληθυσμό. Δεν είναι λοιπόν κάποιο θαύμα που το 2010, έπειτα από 8 χρόνια στην αντιπολίτευση, κέρδισαν με ιστορικό προβάδισμα οι συντηρητικοί του Fidesz και της Ένωσης των Χριστιανοδημοκρατών. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε, και οι ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους ξανά για την συνέχεια της πολιτικής του Fidesz. Αλλά πως κατάφερε ο Βίκτορ Όρμπαν για δεύτερη φορά να πετύχει μια τόσο ευρεία νίκη στις εκλογές;
Το μυστικό της επιτυχίας του Όρμπαν στη χώρα μας ήταν και είναι ότι η πολιτική του επικεντρώνεται στην οικονομία και τις κοινωνικές του ευαισθησίες.
Οι Ούγγροι ψηφοφόροι τίμησαν πρώτα απ ’όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, που επικεντρώνονται στην οικονομία, και το γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του έθνους, ακόμα και με κόστος σοβαρών συγκρούσεων. Με τα μέτρα της κυβέρνησης του Όρμπαν, μπορούσε η χώρα να κερδίσει πίσω την ανεξαρτησία της από το δάνειο του ΔΝΤ. Εκτός από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρες τράπεζες και στις πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες σε σχέση με ουγγρικές εταιρίες, απολάμβαναν πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι τελευταίοι υψηλότεροι φόροι επιβαρύνουν την κατανάλωση, όμως την ίδια στιγμή, το φορολογικό σύστημα για την υποστήριξη των οικογενειών, αναγνωρίζει π.χ. το κόστος της ανατροφής των παιδιών. Η κυβέρνηση καθιέρωσε επίσης ενιαίο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, και ρύθμισε τα μέχρι τότε εξαιρετικά υψηλά έξοδα λογαριασμών κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και της κοινής ωφέλειας κατά 20%, και έτσι μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι των ανθρώπων. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο τoυ: ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ουγγρικής οικονομίας είναι σήμερα 2,7%, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε από 12% στο 8,9%. Η χώρα έχει εξοφλήσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, και το γραφείο του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη έκλεισε τον Αύγουστο του 2013. Παράλληλα, η χώρα ανακλήθηκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ και το εθνικό χρέος μειώθηκε. Ένας σημαντικός στόχος του νομισματικού προγράμματος τόνωσης της οικονομίας της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας είναι η σταθερότητα του εθνικού νομίσματος της χώρας. Ως αποτέλεσμα της πολλαπλής μείωσης των τραπεζικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, μειώθηκαν τα επιτόκια των καταθέσεων, και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο του 1%.
Σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης και των εθνικών μειονοτήτων έχει γίνει σοβαρή πρόοδος. Ανανεώθηκε το δάνειο των σπουδαστών με επιδοτούμενο επιτόκιο και για τα δύο πρώτα έτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα συγγράμματα είναι δωρεάν. Ο εκσυγχρονισμός της εθνικής υγειονομικής περίθαλψης είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, ο στόχος είναι να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά να μην ξεπουληθεί η υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Ούγγρου πολίτη.
Η λειτουργία των ελεύθερων εκκλησιών ρυθμίζεται νομικά στην Ουγγαρία. Οι λεγόμενες «ιστορικές εκκλησίες» λαμβάνουν κρατική ενίσχυση, ενώ υπάρχουν συνολικά 32 εκκλησίες, αριθμός, που είναι ιδιαίτερα υψηλός στην Ευρώπη. Κάτι που μας αφορά άμεσα σαν Έλληνες, είναι το γεγονός ότι, φέτος τον Μάρτιο, μετά από πρόσκληση του Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στην συμφωνία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ουγγρικής κυβέρνησης.
Μετά την αλλαγή του καθεστώτος, λειτουργούν πολλές οργανώσεις και αυτοδιοικήσεις μειονοτήτων στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένης και της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι, απολαμβάνουν των ιδιαίτερων προνομίων που διέπουν τις μειονότητες.
Ο πληθυσμός των Ρομά έχει επίσης τη δική του αυτοδιοίκηση. Ηγέτες των Ρομά συμμετέχουν ενεργά στο κοινοβουλευτικό έργο, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Fidesz έχει εκλεγμένο ευρωβουλευτή Ρομά. Κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ, η ουγγρική κυβέρνηση υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα για την ένταξη των Ρομά, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ουγγαρία υπάρχουν εδώ και καιρό μια σειρά προγραμμάτων με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας του πληθυσμού των Ρομά. Είναι λοιπόν κατανοητό, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των Ρομά ψήφισε το Fidesz.
Ως Ελληνίδα που ζει στην Ουγγαρία και είναι πιστή και στις δύο χώρες της, θεώρησα πολύ σημαντικό, βασιζόμενη στις εξαιρετικές ελληνο-ουγγρικές σχέσεις που υπάρχουν εδώ και αιώνες, να γράψω τα παραπάνω για να διαμορφωθεί μια αυθεντική εικόνα στους Έλληνες αναγνώστες σχετικά με τους λόγους, που οδήγησαν τον Ουγγρικό λαό κατά την άσκηση των δημοκρατικών τους εκλογικών δικαιωμάτων να ψηφίσει υπέρ του Fidesz.
Οι Έλληνες, οι Ούγγροι, οι Κύπριοι, και όλα τα μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη!
Με την παράκληση να δημοσιευτεί είτε σαν επιστολή, είτε υπό την μορφή ρεπορτάζ,
Με εκτίμηση και πάντα στη διάθεσή σας,
Βουδαπέστη 7 Ιουνίου 2014
Μ. Πολιτίδου Β. Σταματόπουλος
Πρόεδρος Γ. Γραμματέας