Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με αρωγό τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πρωτοπορούν, αξιοποιώντας έμπρακτα το θεσμό των Επώνυμων Εδρών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 47 του Ν. 4009/2011, τις οποίες και παρουσιάζουν σε επίσημη ανοικτή εκδήλωση την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 12 μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε. (Χαλκοκονδύλη 30).
Με την υπογραφή της από 8-12-2012, Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στο Π.Δ.Μ. και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ξεκίνησε και η διαδικασία προκήρυξης και κάλυψης τριών Επώνυμων Εδρών επιχορηγούμενων πλήρως από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. στα εξής γνωστικά αντικείμενα:
• Διαχείριση καινοτομίας- επιχειρηματικότητα- Διασυνοριακές Συνεργασίες.
• Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας.
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων.
Η διαδικασία εκλογής ολοκληρώθηκε και στις τρεις επώνυμες έδρες εκλέχτηκαν καθηγητές και επιστήμονές εγνωσμένου κύρους ως εξής:
1) Για τη θέση «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας», τον κ. Ιωάννη Μυρισίδη.
2) Για τη θέση «Διαχείριση Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες», τον κ. Ηλία Καραγιάννη
3) Για τη θέση « Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», τον κ. Εμμανουήλ Σουλιώτη και τον κ. Χριστοφή Κορωναίο.
Η δράση των Επωνύμων εδρών αποτελεί ένα μόνο μέρος της από κοινού προσπάθειας στήριξης της ανάπτυξης επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας.
Γενικότερα βασικός άξονας της συνεργασίας αποτελεί η προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας στo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα της ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό χώρο, σε αναγνώριση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΔΕΗ με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και με στρατηγικούς στόχους:
* την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε σημαντικό πρότυπο περιφερειακό κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της Ενέργειας, όπως και σε άλλους τομείς,
* την εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύψουν τις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας,
* την ενεργό συμβολή στην ενίσχυση του επιπέδου ευημερίας, της απασχόλησης, την ανάπτυξη και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και
* την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη του πολύπλευρου αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού έργου του Ομίλου ΔΕΗ.
Ειδικότερα πρόκειται για συνεργασία που εστιάζει στους παρακάτω στόχους:
1. σε τομείς όπου υπάρχει εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία, που εμπίπτουν στους επιχειρησιακούς στόχους της ΔΕΗ και συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας.
2. στην Ανάπτυξη ή/και οργάνωση Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, που συνδέονται με τα επιχειρησιακά ενδιαφέροντα, τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης.
3. στην Ανάπτυξη και διοργάνωση Θερινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης, εξειδίκευσης κλπ. του προσωπικού της Επιχείρησης.
4. στην Ανάπτυξη ή/και οργάνωση προγραμμάτων εξ αποστάσεων και δια βίου μάθησης.
5. στην Αξιοποίηση του θεσμού του Επισκέπτη Καθηγητή για τη διοργάνωση διαλέξεων, τη διδασκαλία μαθημάτων, κλπ.
6. στην Οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην ανάδειξη θεματικών που σχετίζονται κατά προτεραιότητα με την Ηλεκτρική Ενέργεια, με κύριο σκοπό την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε ένα εκπαιδευτικό φορέα με διεθνή αναγνώριση σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά κλπ. θέματα.
7. Υποβολή κοινών προτάσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων.
8. Συνεργασία των καθ’ ύλη αρμοδίων Γραφείων, με στόχο!
– Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σε τοπικό-περιφερειακό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο σε θέματα κοινωνικής καινοτομίας, αποτελεσματικής Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων (ΗΡΜ) και τεχνολογικής αναβάθμισης,
– Τη δικτύωση των ερευνητικών εργαστηρίων και την αξιοποίηση των υποδομών και της τεχνογνωσίας από τους φορείς
– Την προώθηση θεσμών και πλαισίων που θα διευκολύνουν και θα προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μορφών τεχνολογίας, την παραγωγή και προώθηση νέων προϊόντων/υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας κλπ, που συνδέονται με τους στρατηγικούς στόχους και τις πολιτικές της ΔΕΗ.
– Την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε τομείς της Επιχείρησης, για την απόκτηση από αυτούς των κατάλληλων γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων,
– Τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή/και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
– Την Ανάλυση και παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών με δυνατότητες εφαρμογής τους τόσο σε επιχειρήσεις σύγχρονες και διεθνώς ανταγωνιστικές, όσοι και σε άλλους τομείς και φορείς.