Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπήκε το Εργατικό κέντρο Κοζάνης, καθώς προχτές Κυριακή πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπαλογιστικό συνέδριο και εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή, η οποία όρισε τις εκλογές την Κυριακή 27 Μαρτίου.
Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές από την Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την Πέμπτη 24/3 και ώρα 12 το μεσημέρι.
Οι εκλογές στο εργατικό κέντρο Κοζάνης θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, λόγω της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και της αφαίρεσης κεκτημένων του τελευταίου αιώνα «εν μια νυκτί», από την αντιλαϊκότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Είναι κρίσιμες και για τον λόγο ότι οι διαφαινόμενοι συσχετισμοί των δυνάμεων μεταξύ των παρατάξεων, προϊδεάζουν για ένα εκλογικό ντέρμπι. Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι το «απόλυτο ντέρμπι» του τελευταίου συνεδρίου πριν από τρία χρόνια, αλλά σίγουρα η εκλογική μάχη θα είναι αμφίρροπη. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνο το συνέδριο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν την «απόλυτη ισοπαλία», παίρνοντας από 42 ψήφους και από έξι έδρες στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο, οπότε μοιράστηκαν την προεδρία ανά 1,5 έτος κατόπιν συμφωνίας. Ακολουθούσε η ΕΣΚ με 2 έδρες και Ταξική Αλληλεγγύη με 1 έδρα. Στην 7μελή εκτελεστική επιτροπή η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ είχαν από 3 έδρες και 1 η ΕΣΚ. Το βέβαιο είναι ότι το βράδυ της καταμέτρησης θα είναι μια βραδιά για «γερά νεύρα». Βεβαίως, οι επικεφαλής των δύο μεγάλων παρατάξεων, Άρης Κουρκούτας από τη ΔΑΚΕ και Σάκης Τολιόπουλος από την ΠΑΣΚΕ, εμφανίζονται αισιόδοξοι, ο καθένας για την παράταξή του, ότι θα είναι πρώτη, έστω και με οριακή διαφορά. Οι προαναφερόμενοι συνδικαλιστές είναι και οι εν δυνάμει πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης στη νέα θητεία. Να σημειωθεί πάντως ότι στη ΔΑΚΕ υπάρχει ένα «ρήγμα» στην ενότητα, καθώς εμφανίστηκε η Νέα ΔΑΚΕ με ανακοίνωση, ασκώντας κριτική στην απερχόμενη πλειοψηφία της ΔΑΚΕ. Αν «δεν τα βρουν» στη ΔΑΚΕ είναι αναμενόμενο ότι χάνουν την πρωτιά και προσφέρουν «στο πιάτο» την προεδρία στην ΠΑΣΚΕ. Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση ότι στο τέλος η ΔΑΚΕ θα κατέλθει με ένα ψηφοδέλτιο, έστω και οι επιμέρους γκρίνιες και πικρίες θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Συνδικαλιστές που γνωρίζουν τις διεργασίες και μετρούν τα «κουκιά», εκτιμούν ότι οι συσχετισμοί δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση τις εκλογές του 2008. Τότε συμμετείχαν στη δύναμη του εργατικού κέντρου Κοζάνης 42 σωματεία που αριθμούσαν 107 αντιπροσώπους, οι οποίοι εξέλεξαν την νέα διοίκηση. Φέτος, τα σωματεία είναι 37 και οι σύνεδροι 38, δηλαδή μόλις ένας παραπάνω από πρόπερσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ