Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ των επιχειρήσεων, στις οποίες χρωστά το κράτος. Να σημειώσω πως πρόκειται όντως για ένα πλήρως ουσιαστικό μέτρο που δίνει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αποτελεί άμεση ρευστότητα για την αγορά. Μέχρι σήμερα υπήρχε το εξωφρενικό φαινόμενο, το κράτος να χρωστάει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα να απαιτεί από τις ίδιες επιχειρήσεις να πληρώνουν ανελλιπώς το ΦΠΑ που χρωστάνε οι ίδιες προς το κράτος. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η διαγραφή των προστίμων για καθυστερούμενες καταβολές ΦΠΑ, σε επιχειρήσεις στις οποίες χρωστά το κράτος. Ομολογουμένως ουσιαστικά μέτρα. Αλλά μάλλον επιτηδευμένα και σχεδόν σίγουρα πολύ καθυστερημένα…
Ο κ. Σαμαράς εκλέχτηκε με κεντρικό πολίτικό σύνθημα της διακυβέρνησής του την «ανάπτυξη». Μετά από σχεδόν 2 χρόνια μνημονικής διακυβέρνησης λοιπόν και αφού έχει εφαρμοστεί άγρια υπερφορολόγηση των Ελλήνων από την πρώτη μέρα της συγκυβέρνησης, ανακοινώθηκε (επιτέλους) το πρώτο αναπτυξιακό μέτρο. Το οποίο μάλιστα μαθαίνω ότι θα ψηφιστεί το φθινόπωρο (!) και απλά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό νωρίτερα. Επίσης μαθαίνω ότι επίκειται και ένα δεύτερο αναπτυξιακό μέτρο, αυτό της πλήρους απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ. Και αυτό θα δώσει βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα «ρίξει χρήμα» στην αγορά, σε περίπτωση που εφαρμοστεί όπως διαρρέεται. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ψηφιστεί…. τέλη καλοκαιριού!
Και o γράφων αναρωτιέται: Επιτέλους κύριοι, πόσο ακόμα πρέπει να (σας) αντέξει ο Έλληνας; Πόσος καιρός ακόμα πρέπει να περάσει για να καταλάβετε ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα απόλυτα οικονομικά όριά τους; Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης, είναι δυνατόν να ανακοινώνεται όλο «τυμπανοκρουσίες» το μέτρο συμψηφισμού του ΦΠΑ και μετά να μαθαίνουμε ότι θα ψηφιστεί… τον φθινόπωρο; Δηλαδή πόσες ακόμα επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν για να εφαρμόσετε επιτέλους έστω και ένα μέτρο για την… «ανάπτυξη»;
Και βέβαια κανένας δεν μπορεί να μην υποπτευθεί ότι ο λόγος που ανακοινώθηκαν 6 μήνες νωρίτερα (!) μέτρα που ΘΑ ψηφιστούν είναι η παρούσα πολιτική συγκυρία. Η κυβέρνηση μετά από τις ευρωεκλογές είναι πιθανό να πέσει. Έτσι απλά. Όχι μόνο λόγο της πιθανότητας ενός ατυχούς εκλογικού αποτελέσματος αλλά κυρίως επειδή ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να έχει αποφασίσει να τελειώσει και με τον κ. Βενιζέλο και με την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο «ατυχές» για την κυβέρνηση, φαίνεται αρκετά πιθανό σε κάποια επόμενη ψηφοφορία στην βουλή ο κ. Παπανδρέου να προκαλέσει πάλι πρόβλημα. Εξάλλου η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτήν την στιγμή 152 βουλευτές, περιλαμβάνοντας τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Κακλαμάνη. Τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρακτικά καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο. Άρα μιλάμε για μια κυβερνητική πλειοψηφία που κατ’ ουσία είναι ήδη 150 βουλευτές…
Έτσι δείχνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση. Η αναγκαιότητα των μνημονίων και οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της χρόνιας και άκρατης κακοδιαχείρισης της εθνικής οικονομίας (όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας) είναι για ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης, αποδεκτές. Και ακόμα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που δεν ασπάζεται την ακραία δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής αντιπολίτευσης που κοροϊδεύουν συνειδητά τους ταλαιπωρημένους πολίτες, υποσχόμενοι «εν λευκώ» στους πάντες τα πάντα .
Τα παραπάνω όμως δεν έχουν καμιά σχέση με τα αναπτυξιακά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν παράλληλα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να ανασάνει ο κόσμος και να βγει η ελληνική κοινωνία από την «εντατική» . Μπορούσαν να γίνουν πολιτικές ενέργειες που δεν έγιναν και να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πολιτών που δεν πάρθηκαν. Τώρα είναι σίγουρα αργά για υποσχέσεις. Και είναι μάλλον αργά και για πολιτικές αποφάσεις…
Παύλος Κιλίντζης
Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός
pkilintzis@gmail.com