Όλοι μας αναγνωρίζουμε το όφελος να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ξέρουμε ότι μας παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών και ενισχύουν την υγεία του οργανισμού μας. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε μας δίνουν το μέγιστο της θρεπτικότητας που μπορούν να μας παρέχουν; Για να καταφέρουμε λοιπόν τα παραπάνω το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τώρα κατάλληλα να επιλέξουμε και ποια τα οφέλη που μας δίνουν.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φρούτα. Αν και από τη γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό, παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για τον οργανισμό. Η θρεπτικότητα του καθορίζεται από την ένταση του χρώματος του, το εντονότερο το καλύτερο. Αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή της Βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο, ουσία με αντικαρκινική δράση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών του.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι ένα από τα λαχανικά που οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους. Καλλιεργούνται κυρίως στο χώρο της Μεσογείου, είναι ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό. Μία μεγάλη αγκινάρα περιέχει περίπου 25 θερμίδες, καθόλου λιπαρά και είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μπορεί εύκολα να εισαχθεί στη διατροφή μας είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως συστατικό σε σάλτσες, σως σαλάτες κ.τ.λ..
Πράσα
Λαχανικά πλούσια σε φλαβονοειδή, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε χειμερινό ελληνικό τραπέζι. Συγγενικό λαχανικό με το κρεμμύδι, ωστόσο με πιο ήπια γεύση. Αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Κ και έτσι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Οι μελέτες πάνω στα οφέλη του για την υγεία, δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες καθώς υποσκιάζεται από το συγγενικό κρεμμύδι και σκόρδο.
Φρέσκο κρεμμύδι
Λαχανικό που δεν λείπει από καμία παραδοσιακή ελληνική συνταγή. Φαίνεται να εμφανίζει πληθώρα ευεργετικών δράσεων όπως καρδιοαγγειακή προστασία, ενισχύει τη σκελετική ανάπτυξη και την υγεία των ιστών, αντιφλεγμονώδη δράση και τέλος δείχνει να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, βιταμίνης C, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών και καλίου.
Μαρούλι
Αποτελεί τη βάση των πράσινων λαχανικών στη Ελλάδα και είναι το πιο διαδεδομένο λαχανικό στα ελληνικά σπίτια. Περιέχει πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, με κύριους εκπροσώπους τη βιταμίνη Α και το β-καροτένειο. Ενδεικτικά 100g ωμού μαρουλιού δίνουν στον οργανισμό το 247% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κατανάλωσης (σε μία μέση διατροφή των 2000Kcal). Η κατανάλωση του φαίνεται να βοηθά στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών, της σιδηροπενικής αναιμίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Ραδίκια
Τα ραδίκια, αν και μοιάζουν με το μαρούλι, ανήκουν στην οικογένεια του ηλιοτρόπιου. Φαίνεται να περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και να ενισχύουν την υγεία του ήπατος. Πλούσια λαχανικά σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και κάλιο.
Ραπανάκια
Τα ραπανάκια καταγράφηκαν πρώτη φορά στην ιστορία το 2780π.Χ. στην Αίγυπτο και αρχικά είχα μαύρο χρώμα. Εμφανίζουν αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Δυστυχώς στην Ελλάδα δύσκολα τα συναντάμε στις παραδοσιακές συνταγές, εκτός από συστατικό σε σαλάτες.
Ρόκα
Ένα πολύ διάσημο λαχανικό τα τελευταία χρόνια. Με χαρακτηριστική πικρή γεύση, φυτρώνει κυρίως στη Μεσογειακή περιοχή. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ουσίες που φαίνεται να εμφανίζουν αντικαρκινικές δράσεις. Συνήθως καταναλώνεται σαν σαλάτα.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου
Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com