Σε δίωρη κατάληψη του Πολύϊατρείου της ΔΕΗ (ΠΕΚΑ) στην Πτολεμαΐδα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», ως «ένα έσχατο μέτρο κλιμάκωσης του αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό το συνδικάτο μας, ενάντια στην υποβάθμιση και διάλυση των Πολυϊατρείων της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Εργατικής Αλληλεγγύης» Στέφανος Πράσσος.
Τόνισε ότι «εξαντλήθηκε το περιθώριο του διαλόγου», αφού ως συνδικάτο «εδώ και 1,5 χρόνο με έγγραφα και διάφορες διαμαρτυρίες στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στα ΠΕΚΑ, στον Τύπο, στους βουλευτές, στα Εργατικά Κέντρα και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναδείξαμε το πρόβλημα υπολειτουργίας των πολυϊατρείων της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη με κυρίαρχο αίτημα να έρθουν γιατροί, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα». Σημείωσε ότι η «Εργατική Αλληλεγγύη» προχώρησε στη διαμαρτυρία αυτή προκειμένου να ασκήσει πίεση για «να έρθουν γιατροί, αφού ως γνωστόν λείπουν πάρα πολλοί γιατροί και έχουν κλείσει τα μικροβιολογικά εργαστήρια γιατί δεν έχουν συμβασιούχους γιατρούς». Παράλληλα επισήμανε ότι «παραμένουν κλειστά από τις αρχές του χρόνου τα αιματολογικά εργαστήρια σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και ότι δεν στέλνουν αναλώσιμα υλικά μηδαμινής αξίας, όπως φίλτρα σπιρομέτρησης για τους πνευμονολόγους που κοστίζουν 2€ και προτιμούν να στέλνουν τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ έξω, στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, ενώ επιπλέον έχει σταματήσει και ο προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων».
Ο κ. Πράσσος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι αλλά και στο τεράστιο κόστος με το οποίο φορτώνεται το ταμείο των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, λέγοντας «φεσώνουν με εκατομμύρια το ταμείο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ που προσέρχονταν στο ΠΕΚΑ και την ταμειακή του υπηρεσία όχι μόνο δεν διαμαρτύρονταν αλλά οι περισσότεροι επαίνεσαν την «Εργατική Αλληλεγγύη» για την πρωτοβουλία της αυτή, καθώς βιώνουν οι ίδιοι τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το πολυϊατρείο.
Στην ανακοίνωση που διένειμαν στους ασφαλισμένους- εργαζόμενους της ΔΕΗ τα μέλη της «Αλληλεγγύης» ενημέρωναν τον κόσμο για τους λόγους που τους ώθησαν στην κίνηση αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! Εξαντλήσαμε όλα τα όρια του διαλόγου αλλά οι αρμόδιοι μας εμπαίζουν. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 10.000 εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους από πέντε γιατρούς όλους κι όλους. Είμαστε εργαζόμενοι με μεγάλο μέσο όριο ηλικίας που δουλεύουμε χρόνια τώρα σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη!
Απαιτούμε:
– Άμεση στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στα Πολυιατρεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
– Επαναλειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού αλλά και την έγκαιρη παραγγελία αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών. Αγορά φίλτρων σπιρομέτρησης
– Επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των εργαζομένων.
– Σπάσιμο της διαπλοκής με τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ