Σήμερα στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στην τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο ως γνωστόν θα έχει δύο πυλώνες, τον Πανεπιστημικό και τον Τεχνολογικό, με τον καθένα να διαθέτει ξεχωριστή διοίκηση και υπόσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση θα είναι θετική, αλλά θα περιέχει αρκετές υποσημειώσεις και αστερίσκους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το έγγραφο που έστειλε στο Πανεπιστήμιο ο υπουργός Παιδείας ζητώντας να διατυπώσει τη γνώμη της η διοικούσα επιτροπή, προβλέπεται: Συγκροτείται Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα με ονομασία «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη τα οποία γίνονται μέλη του, ενώ διατηρούν τη νομική τους προσωπικότητα, το χαρακτήρα τους ως Ανωτάτων Ιδρυμάτων, την αυτοτέλεια, τα όργανα, την περιουσία, το προσωπικό, το προσωπικό, τους φοιτητές τους, και γενικότερα την ατομικότητα και διακριτικότητά τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Δ.Ε. του Πανεπιστημίου θα πει ένα μεγάλο «ναι» στο συνομοσπονδιακό ΑΕΙ, καθώς το θεωρεί «θετική εξέλιξη», ωστόσο θα θέσει υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς όμως να ασκεί βέτο. «Θα απαντήσουμε θετικά στην πρόταση του υπουργού, αλλά βεβαίως θα θέσουμε αρκετά ζητήματα που με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία έπρεπε να ληφθούν υπόψη», δήλωσε στον «Π» ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. Πέτρος Πατιάς. Μεταξύ άλλων τα ζητήματα που θα τεθούν είναι:
-Να διευκρινιστεί το θέμα της Εποπτικής Αρχής του Συνομοσπονδιακού Ιδρύματος, στην οποία εκτός από τους πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων να συμμετέχει και ο περιφερειάρχης.
-Να παραμείνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών.
-Να ρυθμιστούν θέματα με υπαλλήλους τμημάτων που φεύγουν από το Πανεπιστήμιο.
-Να διευκρινιστεί ο ακριβής ρόλος της «συνομοσπονδίας», ώστε να μην υπάρχουν φοβικά σύνδρομα ούτε για παράδειγμα στο ΤΕΙ ούτε στο Τμήμα Μηχανολόγων, ούτε σε κάποιο άλλο.
-Να στελεχωθεί εγκαίρως με μέλη ΔΕΠ το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, το οποίο ανακοινώθηκε, καθώς βεβαίως και το υπάρχον Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.
-Αν γίνουν τα παραπάνω, ειδικότερα εάν δοθεί βάρος στο εκπαιδευτικό προσωπικό – μέλη ΔΕΠ, οι φοιτητές που δικαίως σήμερα φοβούνται για υποβάθμιση των πτυχίων τους, τότε δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για να θέλουν να φύγουν στο ΑΠΘ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ