Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα το διήμερο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
Αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Αιανής, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, συμμετέχει και παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον όλα όσα διαδραματίζονται. Από τα εισηγητικά κείμενα και μελέτες του Ι.Τ.Α., που είχαμε παραλάβει πριν από μέρες, προκύπτει ότι το Δ/Σ της ΚΕΔΚΕ τάσσεται υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων και συμφωνεί λίγο πολύ με τις γενικές θέσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ.
Ο Δήμος μας , έχει ήδη ανακοινώσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης αλλά και έχει ενημερώσει με επιστολή του όλους του αρμόδιους φορείς και πρόσωπα τη θέση του για το παραπάνω θέμα.
Τη θέση αυτή κάναμε γνωστή με τις τοποθετήσεις μας στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ, αλλά και στη γενική συνέλευση αυτής στις 6 Ιουνίου 2008 στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα. Η θέση που έχουμε λάβει είναι αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Γενάρη του 2008.
Η απόφαση μας λέει ότι «Ο Δήμος Αιανής ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εξελίξεις στη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που ως γνωστό έχουν δρομολογηθεί και θα μας απασχολήσουν αρκετά στο άμεσο μέλλον και από οποιονδήποτε «Καποδίστρια ν 2», επιθυμούμε να παραμείνει Δήμος, με έδρα την Αιανή, καθώς κουβαλάει μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, που τον καθιστά ξεχωριστό και με ιδιαίτερη ταυτότητα.»
Είναι γνωστό στον καθένα πως το 1992 εξ αιτίας αυτής της ιδιαίτερης ταυτότητας, του ιδιαίτερου αυτού λόγου, η κοινότητα της Αιανής, μετά από ενέργειες της τότε κοινοτικής αρχής και με προεδρικό διάταγμα, μετά από απόφαση-πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, έγινε Δήμος. Μην ξεχνάμε πως και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, λόγω της μεγάλης αυτής ιστορικής κληρονομιάς, με ομόφωνη απόφαση του τον Νοέμβριο του 2007 πρότεινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια του χωροταξικού να συμπεριληφθεί η Αιανή ως περιοχή διεθνούς εμβέλειας από άποψη πολιτιστική. Να θυμίσουμε ακόμα ότι παρόμοια απόφαση έλαβαν πρόσφατα ο Δήμος Κοζάνης και η τοπική ΤΕΔΚ αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτή της Αιανής.
Υπάρχουν όμως και άλλοι εξίσου σημαντικοί λόγοι. Μέχρι τώρα, παρά τα προβλήματα, ο Δήμος μας τα κατάφερε μια χαρά με την κατασκευή πλειάδας κοινωφελών έργων και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών προς του πολίτες. Ο Δήμος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και με τη βοήθεια της πολιτείας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, που είναι πάρα πολλά, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους του και για τους δημότες του. Πάντως να σημειώσουμε πως ο νόμος για τη
διαχειριστική επάρκεια των μικρών δήμων δεν βοηθά, αλλά εμποδίζει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που δίνονται στην παρούσα προγραμματική περίοδο καθώς απαιτεί την ύπαρξη προϋποθέσεων που δεν καλύπτονται άμεσα και εξυπηρετεί μονάχα τους μεγάλους Δήμους.
Έχουμε στα όρια του Δήμου μας δύο Μουσεία, το αρχαιολογικό στην Αιανή και του Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τουριστική ανάπτυξη. Δημιουργούνται κοντά μας, δίπλα μας δύο λίμνες –Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, που από την αξιοποίηση τους στο μέλλον μόνο οφέλη περιμένουμε. Ελπίζουμε, καθώς έχουμε λάβει υποσχέσεις από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, στην κατασκευή του αρδευτικού από το φράγμα του Ιλαρίωνα, το οποίο θα αρδεύσει περίπου δεκατρείς χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή μας και που μπορεί να αναστρέψει το κλίμα υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης και της συγκράτησης του αγροτικού πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στον τόπο μας.
Αναμένουμε και αγωνιζόμαστε και για άλλα πολλά για τον τόπο μας όπως :
Ο κάθετος δρόμος Κοζάνης- Ρυμνίου- Λάρισας, που θα μας συνδέσει με τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας και θα μας ανοίξει διάπλατα ορίζοντες ανάπτυξης. Προσθέτουμε εδώ, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι από την περιοχή μας θα περάσει ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου με σοβαρό ενδεχόμενο να ωφεληθούμε ως χρήστες τα επόμενα χρόνια. Άρα σε συνδυασμό μετά τα παραπάνω πλεονεκτήματα, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε μια συνολικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια.
Δεν είμαστε γενικά αντίθετοι στην επιθυμία της πολιτείας να δρομολογήσει εξελίξεις υπέρ τη διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αρκεί αυτές να αφορούν και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και να είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και διαλόγου με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς με λεπτομέρειες τις προθέσεις της. Μέχρι τώρα ακούγαμε και διαβάζαμε διάφορα -σκοπίμως διαρρέοντα- στα μέσα ενημέρωσης, προφανώς για καταγραφή των αντιδράσεων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με πολύ ενδιαφέρον και στο βαθμό που είναι πραγματικές προθέσεις, ορισμένες από όλες αυτές μας βρίσκουν αντίθετους. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο Υπουργός Εσωτερικών να ανακοινώσει στο συνέδριο τις συγκεκριμένες θέσεις του και όχι απλώς να ενημερωθεί για τις θέσεις των εκπροσώπων των Ο.Τ.Α.
Πιστεύουμε όμως, πως ο διοικητικός συγκεντρωτισμός που αναπόφευκτα θα επέλθει με τις επιδιωκόμενες συνενώσεις των Ο.Τ.Α., είναι από τη φύση του αντιπαραγωγικός και θα αποβεί τελικά σε βάρος κυρίως των υπό ανάπτυξη περιοχών, όπως είναι η δικιά μας. Στην πρώτη περίοδο των συνενώσεων-δέκα χρόνια τώρα- ωφεληθήκαν μόνο οι μικρές κοινότητες, διότι το βάρος της εξυπηρέτησης τους ανάλαβαν μεγαλύτεροι Ο.Τ.Α.-μεγέθους και επιπέδου του δικού μας δήμου, που κατάβαση αποτελούσαν τις έδρες των νέων Δήμων ή ήταν δήμοι πριν τον «Καποδίστρια». Τώρα θα ωφεληθούν μόνο οι Δήμοι των μεγαλουπόλεων. Δεν συμφωνούμε. Είναι αντιληπτό εκ των πραγμάτων, ότι η παραπάνω ανάπτυξη, στην οποία προσδοκούμε, θα τεθεί «εν αμφιβόλω», όχι γιατί η διοίκηση δεν θα ασκείται από εμάς, αλλά γιατί δεν θα μπορεί το ίδιο το γιγαντωμένο διοικητικό συγκεντρωτικό σύστημα του απέραντου Δήμου να ανταποκριθεί. Στην ουσία θα γίνει ισχνός ο δημοκρατικός θεσμός της αυτοδιοίκησης και θα ενισχυθεί το γραφειοκρατικό και δαπανηρό σύστημα χωρίς να εξυπηρετούνται καλύτερα και να απολαμβάνουν φθηνότερες υπηρεσίες οι πολίτες .
Ακόμα υπάρχει κατά τη γνώμη μας και ουσιαστικό πρόβλημα με τον αναπόφευκτο «αποκλεισμό» της δυνατότητας να προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο τους από θέσεις ευθύνης , όσοι το κάνουν σήμερα από αγάπη για τον τόπο τους.
Σχετικά με τις συζητούμενες συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων και την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων Δήμων η θέση μας είναι να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου 3463/2006–ΚΔΚ για εθελοντικές συνενώσεις. Από ότι ακούσαμε μέχρι τώρα στο Νομό μας είναι αρκετοί αυτοί που λένε ότι θέλουν να συνενωθούν και απορούμε γιατί δεν το κάνουν από τώρα και περιμένουν να «εξαναγκαστούν» από το νόμο. Εξάλλου υπάρχουν και τα τοπικά δημοψηφίσματα για να εκφραστούν οι κοινωνίες. Δεν τις λογαριάζουμε αυτές; Ο εξαναγκασμός σε υποχρεωτικές συνενώσεις θα δημιουργήσει άλυτα προβλήματα και θα είναι η χειρότερη λύση. Μας κάνει εντύπωση πάντως που πολλοί αιρετοί έγιναν θιασώτες των υποχρεωτικών-αναγκαστικών συνενώσεων όταν μέχρι χθες εκθείαζαν και κατέφυγαν στις εθελοντικές και στα δημοψηφίσματα. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι «Όσοι δήμοι και αν γίνουν στο Νομό μας ένας από αυτούς θα είναι ο Δήμος Αιανής». Οι υπαινιγμοί περί τοπικισμών και λοιπών υποτιμητικών χαρακτηρισμών, που κατά καιρούς ακούγονται, είναι αναπόδεικτοι και δεν μας αφορούν. Ο δήμος μας, με έδρα την Αιανή, τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να είναι ένας από τους ισχυρούς νοικοκυρεμένους και βιώσιμους δήμους. Είμαστε σίγουροι πως με τις απόψεις μας αυτές εκφράζουμε και την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Είναι γνωστή ακόμα σε πολλούς η εκφρασμένη επιθυμία δημοτών και κατοίκων γειτονικών δήμων και τοπικών διαμερισμάτων άλλων δήμων υπέρ της συνένωσης τους με τον Δήμο μας. Για πολλούς από αυτούς ο δήμος μας είναι κάτι σαν η «ιδανική λύση». Πιεζόμαστε μπορούμε να πούμε από αυτούς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που κανονικά τους αναλογούν. Η πρόταση μας λοιπόν είναι στον καθένα αντιληπτή και ξεκάθαρη. Παραμένουμε Δήμος με έδρα την Αιανή, ανοικτοί σε βιώσιμη διεύρυνση και αισιόδοξοι για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας».
Γιώργος Τζέλλος
Δήμαρχος Αιανης