«Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής». Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί αρχικά σε εθνικό επίπεδο, τηρουμένων όλων των στόχων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου». Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη κ. Λάσλο Άντορ έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι η δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη στην Ελλάδα, καθώς σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία συνέβαλε ώστε χιλιάδες οικογένειες να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους πρόσβαση με πολύ μειωμένο κόστος σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Καθώς όμως το 2013 ολοκληρώνεται το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί σχετικά με τη διατήρηση και επέκταση του προγράμματος κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Ο Ούγγρος Επίτροπος διαβεβαίωσε πως οι εν λόγω επενδυτικές προτεραιότητες, όπως ο συνδυασμός της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, θα μπορούν να επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΚΤ και κατά την προσεχή περίοδο. «Η παροχή χρηματοδότησης στο πλαίσιο θεματικών στόχων θα υπόκεινται σε διαπραγμάτευση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και της Επιτροπής, με βάση την πρόταση των κρατών μελών και τους ισχύοντες κανόνες», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η συνέχιση ενός κρίσιμου κοινωνικού ευρωπαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα μέχρι το 2020 ασφαλώς και είναι σημαντική. Η χώρα μας κατά τη νέα δημοσιονομική περίοδο μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει ακόμα υψηλότερη χρηματοδότηση, ώστε κάθε ελληνική οικογένεια που πλήττεται από την οικονομική κρίση να μπορεί να εξασφαλίσει στο παιδί της πρόσβαση και φροντίδα, σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου όπου διαμένει.»