Στην πειραματική καλλιέργεια του φυτού Στέβια, προχωρά ο νομός Γρεβενών, όπου οι αρμόδιοι φορείς διενεργούν έρευνα για την απόδοση του φυτού, το οποίο ευελπιστούν ότι μπορεί αν αποτελέσει μια δυναμική και εναλλακτική καλλιέργεια, αντικαθιστώντας τον καπνό που σταδιακά χάνεται.
Η Stevia Rebaudiana παράγει τη λεγόμενη «στεβιοσίδη», ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για την ανθρώπινη διατροφή, με ευεργετικές επιδράσεις σε διαβητικούς. Οι δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού αυτού, το οποίο είναι ακόμη άγνωστο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αποτέλεσαν το επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε στη Δεσκάτη η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για νέες δυναμικές, εναλλακτικές καλλιέργειες σε αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πέτρου Λόλα, ο οποίος ήταν κεντρικός εισηγητής της ημερίδας, «τα πρώτα αποτελέσματα από την πειραματική καλλιέργεια είναι ενθαρρυντικά». Το φυτό Σέβια καλλιεργήθηκε πέρυσι σε πολύ περιορισμένη έκταση στις περιοχές της Δεσκάτης, ειδικότερα στην Αγάπη, στη Δεσκάτη και στην Τρικκοκιά. Το ζητούμενο σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η στρεμματική απόδοση και η οικονομικότητα της καλλιέργειας σε σχέση με τον καπνό και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες. Η πρώτη πειραματική καλλιέργεια έδειξε ότι η απόδοση της στέβιας μπορεί αν φτάσει στα 250 με 300 κιλά ανά στρέμμα, παραγωγικότητα η οποία θεωρείται ικανοποιητική. Το καθοριστικό – σύμφωνα με τον καθηγητή – είναι η περιεκτικότητα σε στεβιοσίδη, η οποία όμως μετριέται μόνο σε εργαστήρια στη Γερμανία, από όπου αναμένονται τα αποτελέσματα. Πρόκειται πάντως, ουσιαστικά για βιολογική καλλιέργεια, αφού όπως τονίστηκε δεν απαιτείται λίπανση, ενώ όλα δείχνουν ότι το φυτό είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα. Η στεβιοσίδη είναι το φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης για το οποίο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλες πολυεθνικές όπως η κόκα κόλα και η 3 Έψιλον. Ως φυσικό προϊόν οι επιδράσεις στους διαβητικούς είναι ευεργετικές, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα το φυτό καλλιεργείται μόνο σε Κίνα, Ιαπωνία και μερικές ακόμη χώρες, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή, «στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια είναι μόνο πειραματική και πολύ περιορισμένη». Ωστόσο, ο Π. Λόλας, υπογράμμισε ότι «αναμένεται η έγκριση και η ένταξη της στέβιας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική εντός του 2009». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη να γίνει έρευνα και μελέτη οικονομικότητας της νέας αυτής καλλιέργειας για τις δυνατότητες της να αντικαταστήσει τον καπνό και άλλες καλλιέργειες».
Ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, υπογράμμισε ότι «είμαστε δίπλα σε κάθε νέα πρόταση και προσπάθεια που αφορά το μέλλον του αγροτικού κόσμου του νομού και ειδικά αυτών που είχαν ως κύρια ασχολία τον καπνό. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και όπως όλα δείχνουν από την ενημέρωση που είχα, μπορεί να είναι και βιολογική. Εμείς ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στηρίζουμε την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, άλλωστε είμαστε ο πρώτος σε βιοκαλλιέργειες νομός στην Ελλάδα». Να σημειωθεί ότι το 15% των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα Γρεβενά είναι βιολογικά, κατατάσσοντας τον ακριτικό νομό πρώτον στον πίνακα, με τον δεύτερο νομό να βρίσκεται πολύ πίσω. Ο νομάρχης πρόσθεσε ότι «ο νομός έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού. Μένει να διερευνήσουμε με ποιόν τρόπο μπορεί να διοχετευθεί στη αγορά. Θα είμαστε κοντά σε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο αύριο των αγροτών του νομού μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ