Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει από σήμερα Τσικνοπέμπτη η πόλη της Κοζάνης, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, γλέντι και χορό που θα διαρκέσει μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
Χτες, η δημοτική αρχή και η ΔΕΠΑΚ παρουσίασαν τις φετινές εκδηλώσεις, ενώ απόψε στις 8.20 ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, θα καλωσορίσει την Αποκριά στο δήμο Κοζάνης και θα απευθύνει χαιρετισμό. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος Νικολέτα Μπουμπόναρη και η διευθύντρια της ΔΕΠΑΚ Γιάννα Βόμβα, τονίστηκε ότι «δήμος Κοζάνης και ΔΕΠΑΚ είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν την Κοζανίτικη Αποκριά». Πρωταγωνιστής της Αποκριάς θα είναι και φέτος ο Φανός, το μακροβιότερο έθιμο της πόλης. Με χορό και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, ο Φανός θα ζεστάνει τις καρδιές όλων, βοηθώντας ντόπιους και επισκέπτες να «ξορκίσουν την κακοδαιμονία των καιρών». Εκατοντάδες άτομα μέσα από τους Φανούς, τους συλλόγους και τις καλλιτεχνικές ομάδες θα συμμετέχουν – όπως κάθε χρόνο – σε μια ξεχωριστή γιορτή, για να γίνουν όλοι τους κοινωνοί ενός μοναδικού και αυθεντικού εθίμου. Από σήμερα και κάθε βράδυ μέχρι την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, θα ανάβει ο Φανός στις γειτονιές της πόλης, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί, με χάλκινα, «ξεδιάντροπα τραγούδια, κρασί και κιχιά. Φέτος θα ανάψουν δύο νέοι Φανοί στα Κρεβατάκια και στην πλατεία Λασσάνη. Παράλληλα, στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει καθημερινά ένα πλούσιο θέαμα με χορευτικά και λαϊκά δρώμενα.
Ο πρώτος Φανός που ανάβει απόψε στην κεντρική πλατεία είναι το «Πηγαδ’ απ’ του Κεραμαριό», ενώ στη συνέχεια το γλέντι θα μεταφερθεί στη γειτονιά, για να συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες.
Αύριο Παρασκευή ανάβουν οι Φανοί «Γιτιά» και Κρεβατάκια». Ακολουθούν το Σάββατο ο Φανός «Μουντανάθκα» και την Κυριακή ο Φανός «Παύλος Μελάς». Τη σκυτάλη την επόμενη εβδομάδα παίρνουν την Δευτέρα 8/2 οι Φανοί «Αϊ Θανάσης» και «Αϊ Δημήτρης», την Τρίτη 9/2 οι Φανοί «Κεραμαριό» και «Πλατάνια», την Τετάρτη 10/2 ο Φανός «Αριστοτέλης», την Πέμπτη 11/2 ο Φανός «Σκ’ ρκας», την Παρασκευή 12/2 ο Φανός «Αλώνια» (θα ανάψει και φανός Νεολαίας στον πεζόδρομο) και το Σάββατο 13/2 ο Φανός Λάκκους τ’ Μάγγαν». Το μεγάλο ξεφάντωμα θα γίνει την Κυριακή 14/2 της Μεγάλης Αποκριάς, οπότε θα ανάψουν συγχρόνως όλοι η Φανοί και όλη η πόλη θα γίνει μια μεγάλη παρέα.
Στις 3 μ.μ. της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων, μπροστά στο δημαρχείο.
Η είσοδος του καρνάβαλου στην πόλη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς, στις 11 π.μ. με τη συνοδεία της Πανδώρας και μεταμφιεσμένων παιδιών.
Αύριο Παρασκευή 6/2 και ώρα 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί «βραδιά μεταναστών» σε συνεργασία με τους μετανάστες της πόλης.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα με εκδήλωση στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου, όπου ο δήμος Κοζάνης θα προσφέρει νηστίσιμα και θα βραβεύσει άρματα και φανούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ