Δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να απολυθεί ή μετακινηθεί κανενός είδους προσωπικό, οποιασδήποτε ειδικότητας, ιδιαίτερα σε ότι σχετίζεται με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας.
Τα παραπάνω τονίζει ο Δήμος Κοζάνης σε ανακοίνωσή του, με την οποία δημοσιεύματα που θέλουν απολύσεις σε 17 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Δήμο Κοζάνης, για οικονομικούς λόγους.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη τις κοινωνικές δράσεις, τα έργα και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζει να αναπαράγεται, με ύποπτα ή και υποβολιμαία στοιχεία, μία πλασματική εικόνα για την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν.
Το τελευταίο δίμηνο σειρά δημοσιευμάτων, «κλείνουν» δεκάδες επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, «απολύουν» το προσωπικό τους ( πλεονάζον – ελλείπον) με ισοπεδωτικά κριτήρια που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πραγματικό έργο των Δήμων και προχτές «απολύουν» με ανύπαρκτα στοιχεία εργαζομένους σε Δήμους που «τα έξοδά τους υπερβαίνουν τα έσοδα» .
Η αυτοδιοίκηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Οι Δήμοι έχουν αποδυναμωθεί τραγικά την τελευταία τριετία τόσο από οικονομικούς πόρους όσο και από στελεχιακό δυναμικό.
Συνταξιοδοτήσεις, διαθεσιμότητες, κινητικότητα, απαγόρευση προσλήψεων έχουν αποδιαρθρώσει εντελώς την υπηρεσιακή δομή των Δήμων, απ’ τους οποίους δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος.
Για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανισοκατανομής του προσωπικού της, η αυτοδιοίκηση έχει τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Ταυτόχρονα οι Δήμοι έχουν προχωρήσει στην αξιολόγηση των δομών τους ώστε να βελτιστοποιηθεί η οργανωτική δομή και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό τους.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι προφανές ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ τις οριζόντιες και ισοπεδωτικές λογικές ( ΙΔΑΧ ΔΕ , Σχολικοί φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι) και με εξειδικευμένη προσέγγιση, στην οποία μπορούν να υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια, να επιλεγούν οι Δήμοι που θα συνεισφέρουν προσωπικό στους Δήμους που έχουν έλλειμμα.
Σ’ ότι αφορά το Δήμο Κοζάνης ειδικότερα, κανένας απ’ τους προαναφερθέντες λόγους δεν συντρέχει ώστε να απολυθεί ή μετακινηθεί κανενός είδους προσωπικό, οποιασδήποτε ειδικότητας, ιδιαίτερα σε ότι σχετίζεται με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας.
• Ο προϋπολογισμός του 2014, που συντάχθηκε υπό τις αυστηρές οδηγίες και περιορισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ισοσκελισμένος και εγκεκριμένος απ’ την αρμόδια υπηρεσία ( Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας ) με την 69724/7506/7-1-2014 απόφασή της.
Προβλέπει έσοδα και αντίστοιχα έξοδα ύψους 83.831.605,07€.
• Ο Δήμος Κοζάνης σήμερα δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ (1€) σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία και με την αξιοποίηση και της επιχορήγησης των «ληξιπρόθεσμων» έχει αποπληρώσει το συντριπτικά μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του προς τρίτους (προμηθευτές εργολάβους κτλ). Μάρτυρες αυτών των εξελίξεων είναι οι ίδιοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών του Δήμου μας, καθώς και οι κατασκευαστές έργων.
• Το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2013 που ολοκληρώθηκε μόλις χτες, έχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θετικό πρόσημο και η χρονιά κλείνει με οικονομικό πλεόνασμα.
Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης, παρά τη μεγάλη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων ( Κ.Α.Π., ΣΑΤΑ, κτλ), έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι προϋπολογισμοί εκτελούνται κανονικά.
Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου δεν εδράζονται στην πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Κοζάνης.»