Μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτοί που ‘‘μισούν’’- εκείνα τα άτομα δηλαδή που δείχνουν δυσαρέσκεια για πολλά πράγματα- μπορεί να είναι αρκετά καλοί στη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν περνούν πολύ χρόνο σε γενικές δραστηριότητες, κάτι το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζουν πολύ καλά τις δεξιότητές τους σε εστιασμένες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Social Psychology”, η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση ενός ατόμου- είτε είναι από εκείνα που ευχαριστούνται είτε δυσαρεστούνται- παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που τους αρέσουν πολλά πράγματα, κάνουν πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε αντίθεση με εκείνους που “μισούν”, οι οποίοι κάνουν πολύ λιγότερα στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η μελέτη κατέληξε στο ότι και οι ευχαριστημένοι και οι δυσαρεστημένοι, δε διαφέρουν στην ποσότητα του χρόνου που αφιερώνουν ασχολούμενοι με δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αντιθέτως, η διαφορά αφορούσε στον αριθμό των δραστηριοτήτων που έκανε ο καθένας. Αποτέλεσμα ήταν ότι, εκείνοι που “μισούν” αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα από εκείνους που ευχαριστιούνται. Ίσως κάποιοι να χαρακτηρίσουν εκείνους που δυσαρεστούνται, ως λιγότερο δραστήριους.
“Τα παρόντα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί τα μοτίβα της γενικής συμπεριφοράς να εμφανίζονται για άλλους λόγους εκτός από την επιθυμία να είναι κανείς δραστήριος αντί ανενεργός”, είπαν οι ερευνητές. “Πράγματι, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ενεργοί από ό, τι άλλοι, όχι επειδή θέλουν να είναι ενεργοί ακριβώς, αλλά επειδή βρίσκουν ένα μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων συμπεριφορών, στις οποίες θέλουν να συμμετάσχουν“.
Για την έρευνά τους, ο Τζάστιν Χέπλερ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και η Ντολόρες Αλμπαράτσιν, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διεξήγαγαν δύο μελέτες, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Επίσης, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια μέτρηση προδιατεθειμένων συμπεριφορών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ εκείνοι που “μισούν” και εκείνοι που τους “αρέσουν” πράγματα, δεν διαφέρουν ως προς το είδος των δραστηριοτήτων που επιδιώκουν, εκείνοι που “μισούν” έτειναν να κάνουν λιγότερες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Σχεδόν το 15% των διαφορών στον αριθμό των δραστηριοτήτων που οι άνθρωποι πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας, συσχετιζόταν με το εάν κάποιος είχε την τάση να μισεί πράγματα ή να του αρέσουν πράγματα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κατανόηση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας
Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν την τάση να τους αρέσουν πράγματα, μπορεί να υιοθετήσουν μια προσέγγιση για τη ζωή που περιλαμβάνει να κάνουν πολλά πράγματα, επενδύοντας μικρά χρονικά διαστήματα σε μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων. Κάτι τέτοιο θα τους έκανε να είναι ελαφρώς εξειδικευμένοι σε πολλές εργασίες.
Σε αντίθεση, όταν, εκείνοι που έχουν την τάση να μισούν, βρουν μια δραστηριότητα που τους αρέσει πραγματικά, μπορεί να επενδύουν ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτή τη δραστηριότητα, το οποίο τους επιτρέπει να αναπτύξουν ένα υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων σε σχέση με αυτούς που έχουν την τάση να τους αρέσουν πράγματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το ίδιο μοτίβο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να δοθεί μια εξήγηση στο γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής από άλλους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, εκείνοι που έχουν την τάση να τους αρέσουν πράγματα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να κρατήσουν εστιασμένη τη προσοχή τους σε μια εργασία επειδή αντιλαμβάνονται τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στο περιβάλλον τους, τα οποία αποσπούν την προσοχή τους. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν την τάση να μισούν, τους αρέσουν τόσο λίγα πράγματα, που μπορεί να είναι απίθανο να αποσπαστεί η προσοχή τους από αυτά όταν κάνουν μια εργασία, όπως είπαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι “η γενικευμένη απέχθεια τους μπορεί πραγματικά να ωφελήσει στον έλεγχο της προσοχής τους“.