Τους μεγαλύτερους φόβους των επιστημόνων για μία ενδεχόμενη «εξαφάνιση» των πάγων της Ανταρκτικής επιβεβαιώνουν δύο νέες έρευνες.
Όπως προκύπτει από τις μελέτες του Ερικ Ρινιό ειδικού σε θέματα πάγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Ίαν Γιούγκιν από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ένα μεγάλο τμήμα από το στρώμα πάγου στη δυτική Ανταρκτική έχει αρχίσει να διαλύεται, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.
Μάλιστα αν οι έρευνες επιβεβαιωθούν, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το λιώσιμο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση γειτονικών τμημάτων του στρώματος πάγου και μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα ή και περισσότερο στους αιώνες που θα ακολουθήσουν.
«Πραγματικά αυτό συμβαίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να το σταματήσει πλέον. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής των προγραμμάτων της NASA για θέματα παγετώνων και επιβλέπων των ερευνών Τόμας Βάγκνερ.
Οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο είναι προφανώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και άλλοι παράγοντες.
Το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής στηρίζεται πάνω σε μια λακκούβα της γης σε σχήμα λεκάνης, ενώ η βάση του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα ζεστά νερά του ωκεανού οδηγούν στη λέπτυνση των πάγων που στηρίζονται στο χείλος της λεκάνης, με αποτέλεσμα το στρώμα αυτό να υποχωρεί ακόμα πιο βαθιά στο νερό, προκαλώντας την ακόμα ταχύτερη διάλυσή του.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον επιβαρυντικό ρόλο των θερμών θαλάσσιων ρευμάτων, όταν αυτά αναδύονται στην επιφάνεια, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που περιβάλλουν την Ανταρκτική.
Για όσους μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι και τόσο σημαντικός, τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Κι αυτό γιατί μπορεί οι ισχυροί αυτοί άνεμοι να συντελούν στη διατήρηση της χαμηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Ανταρκτικής, ωστόσο, η υπερθέρμανση έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απόκλιση στις θερμοκρασίες της περιοχής με αυτές του υπόλοιπου πλανήτη. Αυτή η διαφορά είναι που τροφοδοτεί με ενέργεια τους ανέμους, οι οποίοι στη συνέχεια κινούν τα ρεύματα των ωκεανών.
Οσο για το εάν μπορούν να προληφθούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτό εξαρτάται από το ποσό των χρημάτων που θα ξοδέψουν οι μελλοντικές κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τις ακτές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με έρευνα που εκδόθηκε το 2012 η άνοδος κατά λιγότερο από 1,2 μέτρα θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές όπου ζουν 3,7 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη είναι από τις πλέον ευάλωτες.
Πηγή: kathimerini.gr