Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες που να αντιστοιχούν στο 30% της σημερινής κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ο κύκλος εργασιών της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» είναι σήμερα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η «προίκα» της «μικρής ΔΕΗ» θα είναι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.768 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι.
Πιο αναλυτικά, στη «μικρή» ΔΕΗ θα εισφερθούν οι δύο λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ ισχύος 600 MW και η ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 MW, ενώ θα δοθεί άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Μεταφέρονται επίσης και τα δικαιώματα της ΔΕΗ επί των ορυχείων για να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενες μονάδες. Πρόκειται για τα ορυχεία Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης. Στη «μικρή ΔΕΗ» περνάνε, τέλος, και οι υδροηλεκτρικές μονάδες Πλατανόβρυσης ισχύος 116 Μεγαβάτ, Θησαυρού (384 MW), Αγρας (50 MW, Εδεσσαίος (19 MW) και Πουρνάρι Ι και ΙΙ (συνολικής ισχύος 334 MW). Το ενεργειακό μείγμα της νέας εταιρείας συμπληρώνεται και από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Κομοτηνής με φυσικό αέριο και συνολική ισχύ 485 MW.
Αναφορικά με τις συμβάσεις προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους, και πελάτες της ΔΕΗ που καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση.
Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση. Για το διάστημα αυτό δεν θα μεταβληθούν τα τιμολόγια, ενώ δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι «ευάλωτοι» πελάτες που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες τιμολογίων, μια και αυτά δίνονται από την Πολιτεία. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, θα προμηθεύονται αδιάλειπτα ηλεκτρικό ρεύμα.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ για έξι μήνες υποχρεούται να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυση των πελατών αυτών.
Τέλος, στο ίδιο άρθρο περιγράφονται και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μεταβιβαστούν οι συμβάσεις προμήθειας στη νέα εταιρεία. Θα ληφθεί υπόψη η μεταβίβαση συμβάσεων που αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού αριθμού των πελατών της ΔΕΗ, αναλογικώς ανά βασική και ειδική κατηγορία πελατών της ΔΕΗ.
Οπως ερμηνεύονται οι διατάξεις, στη «μικρή ΔΕΗ» θα μεταφερθούν αναλογικά συνεπείς πελάτες, αλλά και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για τους πελάτες υψηλής και μέσης τάσης δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των συμβάσεων αλλά η παρεχόμενη ενέργεια.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr