Με την ελπίδα ότι η Αποκριά θα αποδειχθεί ένα ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, ώστε να ξαναβρούν οι πολίτες το χαμόγελο και να ξεφαντώσουν, άρχισε χτες το δωδεκαήμερο των Απόκρεω στην Κοζάνη.
«Τούτες τις δύσκολες για όλους μας μέρες, που η κρίση διαπερνά κάθε κομμάτι της ζωής μας, οικονομικό κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό, η Κοζανίτικη Αποκριά έρχεται να ζωντανέψει τις γειτονιές, να ανοίξει τις καρδιές μας και να μας καλέσει να σφίξουμε τα χέρια. Να ενισχύσει τη συλλογικότητα, να μας βοηθήσει να αντέξουμε την αγωνία για το αύριο μέσα από ένα έθιμο λαϊκό, γνήσιο και πατροπαράδοτο», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ, Χάρης Γελαδάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, από κοινού με το δήμαρχο. Πρόσθεσε ότι «η φετινή Αποκριά, προσαρμοσμένη στο πνεύμα των ημερών, έχει ιδιαίτερη αξία και σηματοδοτεί την ανάγκη όλων μας να μετέχουμε σε μια γιορτή που θα σατιρίσει την σκληρή πραγματικότητα και θα ξορκίσει το κακό».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, χτες βράδυ στις 8.20, καλωσόρισε την Αποκριά από το βήμα της κεντρικής πλατείας, δίνοντας το σύνθημα για ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης. «Σε πείσμα των καιρών και του ΔΝΤ, έχουμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα: να περάσουμε καλά», σημείωσε. Τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο πρώτος Φανός που άναψε χτες βράδυ, ο Φανός Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό, όπου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα άρματα που ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς και θα παρελάσουν το απόγευμα της Κυριακής τη Μεγάλη Αποκριά, υπόσχονται «δηλητηριώδες χιούμορ», αφού η πολιτική επικαιρότητα τροφοδοτεί πλουσιοπάροχα τη θεματολογία τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν λείπουν οι σατιρικές θεατρικές παραστάσεις με κυρίαρχο στοιχείο το Κοζανίτκο ιδίωμα. Το ΔΗΠΕΘΕ ανεβάζει το έργο του Γιώργου Παφίλη «Λεφτά Υπάρχουν», του Μανώλη Μαρκόπουλου «Α – ΝΤΑΡΕΣ» και της θεατρικής ομάδας των Κασμιρτζίδων «Ια πως βγαιν’ του ψουμί».
Χτες, εκπρόσωποι Φανών της Κοζάνης αναβίωσαν το έθιμο του Φανού στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Επίσης, άρμα της Κοζανίτικης Αποκριάς θα παρελάσει στην αποκριάτικη παρέλαση στου Ζωγράφου.
Όλη την περίοδο των Απόκρεω, θα λειτουργούν κανονικά για τους επισκέπτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης.
Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης η Αποκριά θα είναι πιο λιτή, καθώς ο προϋπολογισμός περικόπτεται τουλάχιστον κατά 35% και άνω, σε σχέση με το ποσό των 299.000 ευρώ που είχε δαπανηθεί πέρυσι. «Το φετινό πρόγραμμα κινείται στα πλαίσια της οικονομικής πραγματικότητας, διαπνέεται από πνεύμα λιτότητας που όμως δεν αλλοιώνει την ουσία του εθίμου και δεν απομειώνει τη σημασία του», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Χάρης Γελαδάρης.
Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων από χτες Τσικνοπέμπτη έως αύριο Σάβαβτο είναι το παρακάτω:
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
10.30 Αναψυκτήριο Αγίου Δημητρίου: Αποκριάτικος Χορός για τα ΑμΕΑ
30.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου
19.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Δρεπάνου
19.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης
20.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα του ΚΑΠΗ Κοζάνης
20.20 Κεντρική Πλατεία: Χαιρετισμός και καλωσόρισμα της Αποκριάς από το Δήμαρχο κ. Λάζαρο Μαλούτα
30.30 Κεντρική Πλατεία: Φανός «Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό»
21.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωακείμ
Λιούλιας» Κρόκου
21.00 Φανός «Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό»: Γλέντι του Φανού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
19.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου
19.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Κώμης
20.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Νικόπολης
30.30 Κεντρική Πλατεία: Φανός «Γιτιά»
21.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξιωτών
Κοζάνης
21.00 Φανός «Γιτιά»: Γλέντι του Φανού
21.00 Φανός Κρεββατάκια: Γλέντι του Φανού
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
30.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Αλωνακίων
19.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Πτελέας
19.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης
20.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής
30.30 Κεντρική Πλατεία: Φανός «Μπουντανάθκα»
21.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κώμης
21.00 Φανός «Μπουντανάθκα»: Γλέντι του Φανού
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
































