Μέχρι και το κλείσιμο του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου προτίθενται να αξιώσουν, ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Τριγωνικού του δήμου Σερβίων, αν διαπιστωθεί ότι το χωριό τους θα επηρεαστεί από τη ρύπανση.
Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και όλοι συμφωνούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην πληγεί περιβαλλοντικά το χωριό τους, ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς έχουν συστήσει δύο επιτροπές μέσα σε ένα τόσο μικρό τοπικό διαμέρισμα.
Στις 26 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του προέδρου του Βασίλη Βακουφτσή, καθώς και του Μορφωτικού Συλλόγου και του προέδρου του Γιώργου Παπαδόπουλου.
Στη συγκέντρωση αυτή, κατά τη διάρκεια διεξοδικής συζήτησης, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία «για την μελλοντική επίδραση της εξέλιξης του ορυχείου της εταιρίας ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε. Προσηλίου στην ίοδια τη ζωή των κατοίκων του χωριού». Στο τέλος της συγκέντρωσης αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
-Να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα αποτελούμενη από τους προέδρους του Τοιπικού Συμβουλίου και του Μορφωτικού Συλλόγου, καθώς και εκπροσώπου των πολιτών.
– Η Επιτροπή Αγώνα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διευκρινιστεί η μελλοντική επιβάρυνση του χωριού και της υγείας των κατοίκων από την εξορυκτική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις, οι κάτοικοι φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες για κλείσιμο του ορυχείου.
Τα ερωτήματα στα οποία οι κάτοικοι ζητούν απάντηση είναι:
-Πόσο θα επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά το Τριγωνικό από τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του σπαστήρας; Να σημειωθεί ότι η νέα θέση του σπαστήρα απέχει 1.800 μέτρα από το Τριγωνικό.
-Ποια είναι η προοπτική επέκτασης του ορυχείου και μέχρι που θα φτάσει με τις μελλοντικές επεκτάσεις;
-Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων από τη σημερινή επέκταση ή από πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις;
-Υπάρχει κίνδυνος για την υδροφορία της περιοχής από τη μελλοντική λειτουργία του ορυχείου;
Επίσης, οι συγκεντρωθέντες πρότειναν συντονισμό και κοινή στάση με τα Τοπικά Συμβούλια Πολυράχου και Προσηλίου.
Την επόμενη ημέρα 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μία άλλη συγκέντρωση κατοίκων, με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Λιγνιτωρυχείο».
Από τη συγκέντρωση αυτή προέκυψαν παρόμοιες αγωνίες και ανησυχίες με αυτές της συγκέντρωσης της προηγούμενης ημέρας. Επιπλέον, αποφασίστηκε να εξεταστεί η δυνατότητα προσφυγής για την ακύρωση της θετικής γνωμοδότησης τόσο του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων όσο και του νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης, σχετικά με τη λειτουργία του ορυχείου. Μία άλλη προσφυγή που εξετάζουν οι κάτοικοι είναι σχετικά με την άρση της ενοικίασης της Ζώνης Οριστικής Παραχώρησης, από το δημόσιο στην εταιρία ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε. Αποφασίστηκε ακόμη η αποστολή επιστολής στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία οι κάτοικοι θα ζητούν να μην εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τέλος, οι κάτοικοι αντιτίθενται στη μεταφορά του σπαστήρα πιο κοντά στο Τριγωνικό.
Για την πιο αποτελεσματική παρέμβαση αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης με τους κατοίκους του Προσηλίου και Πολυράχου, καθώς και με περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού Κοζάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ