– Μπορεί και εντός της ημέρας να συναντηθούν Σαμαράς -Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου
– Η “μοιρασιά” έχει γίνει και κλειδί θεωρείται η συμμετοχή ή μη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με ρόλο αντιπροέδρου
– Πιο συχνά θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Θα δημιουργηθεί και κυβερνητική επιτροπή
– Την Πέμπτη ο Σαμαράς φεύγει για Βρυξέλλες και πρέπει να εμφανιστεί με νεα κυβέρνηση
– Τουλάχιστον 6 πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό
Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που επικοινώνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, συζητούν το νέο κυβερνητικό σχήμα που είναι αναγκαίο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αλλά και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει το πλαίσιο της συνεργασίας τους από εδώ και στο εξής.
Σε κάθε περίπτωση θα επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών.
Οι δύο αρχηγοί θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση που συγκροτούν θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, αφού άλλωστε διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο επίπεδο του νέου κυβερνητικού σχήματος, το καθοριστικό θα είναι αν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο, όπως είθισται να γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός από τον ανασχηματισμό οι δύο αρχηγοί συζητούν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας. Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.
Οι δύο αρχηγοί συζητούν και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.
Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ “ΠΑΙΖΟΥΝ”
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιθυμεί να αναλάβει 3 με 4 από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, ενώ συνολικά φαίνεται ότι θα υπουργοποιηθούν 6 με 7 πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τις τέσσερις θέσεις που έχουν “χηρέψει” “παίζουν” και τουλάχιστον δύο ακόμη θέσεις υπουργών που λόγω βέτο απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αλλάζουν. Έτσι αναμένονται αλλαγές τόσο στο υπουργείο Εργασίας, ενώ και ο κ. Κεδίκογλου φαίνεται πως πάει προς αντικατάσταση.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η νέα θέση υφυπουργού που θα αναλάβει το θέμα της ΕΡΤ και έτσι όλα δείχνουν ότι αυτός ο ανασχηματισμός ξεκινάει από τουλάχιστον επτά αλλαγές.
Αλλαγή ίσως έχουμε και σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών και το Άμυνας. Εδώ “παίζει” το όνομα του κυρίου Βενιζέλου. Ο Α. Σαμαράς δεν επιθυμεί αλλαγή στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Και έτσι ο κ. Αβραμόπουλος μοιάζει αμετακίνητος, έτσι ίσως ο κ. Βενιζέλος αναλάβει για ακόμη μια φορά στην πολιτική του καριέρα το συγκεκριμένο υπουργείο.
Στους αμετακίνητους θα πρέπει να συγκαταλέγεται και ο κ. Στουρνάρας, όμως υπάρχει μια σειρά υπουργών που μάλλον δεν πρέπει να νιώθουν πολύ σύγουροι για τη θέση τους. Αλλαγή αναμένεται στο σχήματα του υπουργείου Υγεία και αυτή δεν φαίνεται πως αφορά μόνοσ τη θέση της κ. Σκοπούλη καθώς η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως έχει προκαλέσει εξελίξεις, ενώ αλλαγές αναμένονται και στο Ναυτιλίας.
Παράλληλα δημιουργούνται άλλες δυο θέσεις υπουργών με αυτόνομα χαρτοφυλάκια καθώς γίνονται και πάλι αυτόνομα τα υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών – Υποδομών.
Σε ό,τι αφορά στα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνονται αυτά των κυρίων Βορίδη, Χατζηδάκη και Μιχελάκη για τη θέση του Σ. Κεδίκογλου, ενώ προς υποπυργοποίηση απ’ τη ΝΔ φαίνεται προς βαδίζουν οι οι Μάκης Βορίδης για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή Εσωτερικών, Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπυργείο Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Ναυτιλίας ή Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να προτείνει την υπουργοποίηση του Μ. Χρυσοχοϊδη, του Π. Κουκουλόπουλου, της Φ. Γεννηματά, του Γ. Μανιάτη και του Φ. Σαχινίδη.
Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν το ΠΑΣΟΚ να παίρνει 6 ή 7 υπουργεία, και συγκεκριμένα τα Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας, Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που το επιλέξει ο κ. Βενιζέλος.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=217243&catid=9