Την πιο φανταστική και υπέροχη περίοδο, όπου οι «λευκές νύχτες» της Αγίας Πετρούπολης μαγεύουν και γοητεύουν τους επισκέπτες, επέλεξε το “CHONDROMATIDIS TRAVEL’’ της Πτολεμαϊδας, προκειμένου να διοργανώσει την 8ήμερη εκδρομή στη Ρωσία.
Για τα 50 μέλη της αποστολής που έφτασαν στη «Βενετία του Βορρά» την Αγία Πετρούπολη, από την Θεσσαλονίκη αλλάζοντας αεροπλάνο στη Ζυρίχη, η εικόνα που αντίκρισαν από ψηλά μόλις ο πιλότος ανήγγειλε την προσγείωση δεν ήταν απλά μοναδική αλλά από εκείνες που θα σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή.
Ακολούθησαν οι πρώτες εντυπώσεις από το υπερσύχρονο αεροδρόμιο, ενώ η κοσμοπολίτικη συμπρωτεύουσα της Ρωσίας ήταν εκεί έξω και μας περίμενε…
Όταν τον Μάϊο του 1703 ο τότε Τσάρος της Ρωσίας Μέγας Πέτρος, πήρε την τολμηρή απόφαση να ιδρύσει πάνω σε ένα ασταθές έδαφος υφασμένο από την ομίχλη, την Αγία Πετρούπολη, ίσως να μην είχε και ο ίδιος φαντασθεί τότε ότι θα γινόταν πολύ σύντομα ο ‘’Ρωσικός Παράδεισος’’ και το επίκεντρο της ενέργειας του γίγαντα του Βορρά.
Είναι αδύνατο να εκφράσει και να εξυμνήσει κανείς την απαράμιλλη ομορφιά αυτής της ‘’παράξενης’’ πόλης με τα 5 εκατομμύρια πληθυσμό, τα 65 φυσικά και τεχνητά κανάλια, τα 44 νησιά, τις 20 κινητές γέφυρες, τα σύγχρονα Λιμάνια, τα χρυσά παλάτια, τα Ιστορικά Μουσεία, τις τεράστιες βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, τις ακαδημίες και ιδιαίτερα τους πολλούς Ιερούς Ναούς.
Η ιδιομορφία της πόλης, την κάνει εξωπραγματική και ταυτόχρονα αυθεντική και δικαίως θεωρείται από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου και το «διαμάντι» της Ρωσίας.
Η επίσημη ξενάγηση μετά την πρώτη γνωριμία με την πόλη, ξεκίνησε από το ‘’HERMITAGE’’ (Ερμιτάζ) ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα Μουσεία στον κόσμο και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, που φιλοξενείται στο χώρο των χειμερινών Ανακτόρων, στις όχθες του ποταμού «Νέβα» και περιλαμβάνει στις συλλογές του 3 εκατομμύρια έργα Δυτικοευρωπαϊκής τέχνης των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Πάμπλο Πικάσο κ.α.
Στην τεράστια Λεωφόρο Νέβσκι δεσπόζουν οι Ιεροί Ναοί της Αναστάσεως και της Παναγίας της πόλης Καζάν, ενώ σε κεντρικά σημεία βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και Αγίου Ισαακίου, από τους υψηλότερους και μεγαλύτερους στον κόσμο.
Μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής η θερινή έπαυλη του Μεγάλου Πέτρου (Πετροντβορέτς), ένα ανάκτορο με υπερβολικό χρυσό, κρυστάλλινους πολυελαίους, τεράστιους καθρέπτες, μεταξωτές ταπετσαρίες, και περίτεχνους πίνακες ζωγραφικής, ενώ εκεί που σου ‘’κόβεται’’ η ανάσα είναι το κάτω πάρκο του παλατιού με τα 150 σιντριβάνια τις λιμνούλες και τα χρυσά αγαλματίδια, το πλούσιο πράσινο με τα πολύχρωμα λουλούδια, που δένουν με το φυσικό τοπίο της ακτής του Φιννικού κόλπου.
Ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με ένα θαυμάσιο στυλ ‘’μπαρόκ’’ στο εσωτερικό του φιλοξενεί τους τάφους των κυβερνητών της δυναστείας των Ρομανώφ της Ρωσίας.
Η κρουαζιέρα στα κανάλια της πόλης με τις φανταχτερά διακοσμημένες γέφυρες, ήταν ιδιαίτερα χαλαρωτική για όλους, μέσα στην συναρπαστική ατμόσφαιρα που κυριεύει την πόλη από τις ‘’ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ’’ οι οποίες διαρκούν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και το σύμβολο της Αγίας Πετρούπολης.
Φυσικά δεν μπορεί να φύγει κανείς από την μαγική αυτή πόλη χωρίς να δει το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν οι γέφυρες που ανεβαίνουν το βράδυ διαδοχικά για να περάσουν τα μεγάλα πλοία και υπερωκεάνια, με την παρουσία πλήθους κόσμου στις προκυμαίες να παρακολουθεί το γεγονός.
Προσπαθώντας να συγκρατήσουμε όσες περισσότερες εικόνες μπορούσαμε από την πόλη, που βρίσκεται στα πέρατα της Ρωσικής Γης και σχεδιάστηκε για να γίνει «παράθυρο στην Ευρώπη», αναχωρήσαμε για τον επόμενο σταθμό, που ήταν η Μόσχα.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
Η συνέχεια για την ΜΟΣΧΑ με τα επίγεια και υπόγεια Παλάτια σε επόμενο φύλλο…




























