- Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν τα σωματεία “Σπάρτακος” και “Ένωση”
- Έκτακτη σύγκλιση Δημοτικών Συμβουλίων Αμυνταίου, Φλώρινας και Κοζάνης
- Επιστολή μητροπολίτη Θεόκλητου στους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας
- Κάλεσμα Δημάρχου Αμυνταίου αντίδραση στο σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”
Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» και «Η Ένωση» στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” στην οποία προβλέπεται να μεταβιβαστεί το 30% των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και να δοθεί σε ιδιώτες.
Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες το βράδυ επρόκειτο να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης στο σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”, ενώ κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας.
Οι εξελίξεις “στη μικρή ΔΕΗ” ωστόσο θα απασχολήσουν και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σε τακτική συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 14 Μαρτίου και ώρα 12.30 μ.
Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του «Σπάρτακου» αποφάσισε την έναρξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη “μικρή ΔΕΗ” στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Γιώργος Αδαμίδης, κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” που έδωσε για διαβούλευση την Δευτέρα 10 Μαρτίου, γιατί η πώληση αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής προδοσίας.» Προειδοποίησε μάλιστα για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις: «Δεν θα δουλεύει τίποτε, τουλάχιστον στις περιοχές που έχει παρουσία ο «Σπάρτακος». Δεν θα δουλέψει η μονάδα της Κομοτηνής, ο Νέστος, οι μονάδες του Αμυνταίου, της Μελίτης, της Καρδιάς, δεν θα δουλεύει τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα κάλεσε το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που έρθει για ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου «να δώσει τα χαρακτηριστικά της ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκεκριμένη ψηφοφορία», ζητώντας παράλληλα να μην απουσιάζουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία αυτή, όπως έλλειπαν από την ψήφιση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ (έλλειπαν 27 βουλευτές της αντιπολίτευσης). Τόνισε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση, «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τεχνητές πλειοψηφίες, να είναι καθαρό αυτό το πράγμα.» Και για μια ακόμη φορά διεμήνυσε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας «να προσέξουν τι θα πράξουν. Διότι, δεν μπορεί να ξεπουλάς 450 εκατομμύρια τόνους λιγνίτες η αξία των οποίων ξεπερνά τα 45 δις ευρώ. Δεν μπορείς να ξεπουλάς δισεκατομμύρια κυβικά νερού, ανυπολόγιστης αξίας, σε ιδιώτη για κερδοσκοπικούς σκοπούς και μόνο και χωρίς να διασφαλίζεις την ύδρευση, την άρδευση ολόκληρων περιοχών», καθώς όπως σημείωσε, ένα δις στρέμματα αρδεύονται μονάχα στον κάμπο της Θεσσαλονίκης.
Αντίστοιχη απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις έλαβε και η διοίκηση του σωματείου «Η Ένωση» στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Αποφασίστηκε η διοργάνωση ενημερώσεων σε όλους τους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μικρής διάρκειας «αλλά μεγάλης έντασης» και η προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Η Ένωση για άλλη μια φορά καλεί τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καθώς όπως τονίζει: «Εάν αυτό το επιτρέψουμε και περάσουν τα σχεδία της συγκυβέρνησης, δηλαδή, οι λιγνίτες και τα νερά που είναι κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες, τότε οι συνέπειες για την περιοχή θα είναι καταστροφικές.»
Δημόσιο κάλεσμα αντίδρασης στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» απηύθυνε και ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης, Ιωσηφίδης, ο οποίος τονίζει πως «πίσω από τους μεγάλους τίτλους δεν μπορεί να κρυφτεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της κατάφορης αδικίας της περιοχής μας, καθώς στο φιλέτο που θέλει να πουλήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνονται οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα». Αναφέρει ότι «είναι ένα σχέδιο ανεφάρμοστο και εθνικά επιζήμιο! Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα σχέδιο καταστροφικό για την περιοχή μας, αλλά και για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας!» και πως «η δημιουργία και πώληση της “μικρής ΔΕΗ” δεν είναι μία απλή πράξη αγοραπωλησίας. Είναι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποθήκευση της περιοχής μας.»
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου επισημαίνει ακόμα ότι η λύση της πώλησης των μονάδων του τόπου μας δεν είναι εφικτή, «διότι υπάρχουν υποχρεώσεις της ΔΕΗ που σχετίζονται με την αποκατάσταση των παλιών ορυχείων και την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για τις μεγάλες ζημίες που έχουμε υποστεί, όπως για παράδειγμα τη ζημία των αγροτών λόγω της υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα και της αδυναμίας να αρδεύουν τα χωράφια τους. Χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στον τόπο και το γεγονός αυτό καθιστά ανεδαφικό το σχέδιο.»
Θέση για τη “μικρή ΔΕΗ” πήρε και ο μητροπολίτης Φλωρίνης, και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό του για το εάν το σχέδιο πώλησης μονάδων και λιγνιτωρυχείων της ακριτικής Φλώρινας θα εξυπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. « Θα εξυπηρετηθεί τελικώς το ἐθνικὸν δημόσιον συμφέρον ἐκ τῆς πωλήσεως μέρους τῆς ΔΕΗ εἰς ἰδιώτας, δεδομένης ἰδίως τῆς παρατεταμένης οἰκονομικῆς καὶ γενικωτέρας κρίσεως, τὴν ὁποίαν διέρχεται ἡ Ἑλλάς; Ἐν μέσῳ μάλιστα ἑνὸς ἐπιμόνως ἀσταθοῦς καὶ κλυδωνιζομένου οἰκονομικοῦ περιβάλλοντος ποῖοι καὶ πόσοι ἐνδιαφερόμενοι ἐπενδυταὶ θὰ εὑρεθοῦν; Καὶ ἔναντι ποίου τιμήματος ἡ ἀδύναμος καὶ εὐάλωτος Πατρίς μας θὰ διαπραγματευθῇ τὴν πώλησιν σημαντικοῦ μεριδίου τοῦ νευραλγικοῦ ἐνεργειακοῦ τομέως;»,
Ο κ. Θεόκλητος προειδοποιεί μάλιστα ότι «σε περίπτωση μιᾶς βεβιασμένης καὶ ὑπὸ ἀσφυκτικὴν οἰκονομικὴν πίεσιν σχεδιαζομένης ἀποκρατικοποιήσεως μέρους τῆς ΔΕΗ» θα εκτιναχθεί στα ύψη η τρομακτική ανεργία της περιοχής και τονίζει: «Πιστεύομεν ἀκραδάντως ὅτι ἐν μέσῳ τῶν τρεχουσῶν δυσμενῶν οἰκονομικῶν συνθηκῶν ἀπαιτεῖ μεγάλην περίσκεψιν καὶ βάσανον ἡ ἀπόφασις πωλήσεως περιουσιακῶν στοιχείων τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου, ἤτοι ὑποδομῶν, δικτύων, μονάδων, ὀρυχείων, τὰ ὁποῖα μάλιστα ἅπτονται τοῦ βασικωτάτου τομέως τῆς παραγωγῆς ἐνεργείας καὶ εὑρίσκονται εἰς τὴν Δυτικὴν Μακεδονίαν, μίαν λίαν εὐαίσθητον ἀκριτικὴν περιοχὴν τῆς Ἑλλάδος.
Ο μητροπολίτης καλεί λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς «επωφελή χειρισμό του σπουδαιοτάτου τούτου ζητήματος» για τους ενεργειακούς Δήμους των Π.Ε. Φλωρίνης και Κοζάνης.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ