Έτσι ή κάπως έτσι ξεκινούσε η εργασία της ιεροτελεστίας παραγωγής του ψωμιού στην Γεωργοκτηνοτροφική Πτολεμαϊδα.
Η Ξύλινη σκάφη από ειδικό ξύλο και δουλεμένο πολύ καλά για να μη προκαλεί αιματώματα και πληγές στα χέρια , κατά το δούλεμα του ζυμαριού.
Τα τρία συστατικά του ψωμιού που είναι: Η ζύμη ή προζύμι ή μαγιά, το αλεύρι και το νεράκι του Θεού, που και αυτό ήταν είδος εν .. ανυπαρξία ή αν θέλετε, με το…. σταγονόμετρο.
Η καλή μας, νοικοκυρα, αφού έπλυνε καλά τα χέρια της και έκανε το ΣΤΑΥΡΟ της και σταύρωσε και τη ζύμη της, άρχισε το ζύμωμα ή Ζουμωμαν (εις την ποντική)
Τα τρία αυτά στοιχεία προσπαθεί να ενώσει καλά και η Γιαγιά της φώτο μας, να το σκεπάσει καλά μέχρι να ωριμάσει ,προφανώς να φουσκώσει, Έτσι της δίνεται το χρονικό περιθώριο για να ανάψει και να ετοιμάσει το φούρνο για το ψήσιμο.
ΦΟΥΡΝΟΣ: Όλα σχεδόν τα γεωργικά σπίτια διέθεταν φούρνο ή και χρησιμοποιούσαν του γείτονα , το σοβαρό πρόβλημα ήταν η έλλειψης καύσιμου ύλης, δεδομένου ότι, οι κληματσίδες από το κλάδεμα των αμπελιών, οι καπνόριζες , καλαμποκόριζες ή και τα κοτσάνια από τα καλαμπόκια ,όχι μόνο δεν ήταν τα κατάλληλα, αλλά και δεν επαρκούσαν και χρονικά., την κατάσταση βοηθούσαν τα τσάκνα (κλαδιά από δέντρα του δάσους) που έφερναν με τα συμπαθέστατα Γαϊδουράκια τους οι καλοί μας γείτονες από το εμπόριο.
Τα ψωμιά έφταναν συσκευασμένα στο φούρνο με τις πινακοθήκες από 7-12 ψωμιά και μεγέθους 3 και 4 φορές μεγαλύτερα από τα σημερινά για την επάρκεια, τουλάχιστον, μιας εβδομάδας και αυτό γιατί, ο φόρτος της Γεωργοκτηνοτροφικής εργασίας δεν διέθετε χρονικά και οικονομικά περιθώρια..
Όμως, για τα μικρά και μεγάλα, θα λέγαμε, παιδιά της οικογένειας και όχι μόνο, ήταν κάτι διαφορετικό και το περιμέναμε ανυπόμονα. Το γιατί θα το περιγράψουμε στο επόμενο δημοσίευμα μας, με αντικείμενα του τελετουργικού, ψωμί-φούρνος ή φούρνος ψωμί….