Μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Ακρινής αλλά και γενικότερα στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης, με διάταξη η οποία προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας το οποίο κατατέθηκε την πρώτη ημέρα του Μαρτίου στη Βουλή.
Φυσικά η απόφαση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει στο κυβερνητικό επιτελείο από τις αρχές του έτους και τον «Π» να αποκαλύπτει τις ενέργειες που ακολούθησαν από τα μέσα Φλεβάρη.
Και αν η μετεγκατάσταση καταργείται με νόμο πλέον, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με το περιβόητο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση στην Ακρινή, απορρίφθηκε μεν από τη διαδικασία της 4ης Δεκέμβρη, δεν πετάχτηκε όμως στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το σχέδιο παραμένει ενεργό και πιθανότατα να γίνουν ενέργειες να προωθηθεί αμέσως μετά τη ψήφιση της κατάργησης του νόμου της μετεγκατάστασης, ώστε η κυβέρνηση να δείξει πως δεν «ξεχνάει» το ζήτημα της Ακρινής.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «ελκυστική πρόταση» το σχέδιο για την Ακρινή «προκειμένου να παραμείνει ο οικισμός στη θέση του» δείχνοντας στην κατεύθυνση της υλοποίησης των όσων προβλέπονται σε αυτό.
Μένει να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα αν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να «νομιμοποιήσει» το σχέδιο, με το δεδομένο πως η χώρα εισέρχεται σε περίοδο εκλογών και το νομοθετικό έργο θα «παγώσει» για το επόμενο διάστημα.
Σε ότι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις για την κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης, υπήρξε σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής με την οποία καλούσε όλους τους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του χωριού, ενώ εξετάζονται οι περαιτέρω ενέργειες σε νομικό επίπεδο.
Ζήσης Πιτσιάβας