Αρχική > Slider > Ζητούνται €33,8 εκατ. για τη σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” και εφεδρείες

Ζητούνται €33,8 εκατ. για τη σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” και εφεδρείες

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αγώνα δρόμου ξεκινά η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) για την εξεύρεση χρηματοδότησης για το έργο «Σύνδεση με την μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 και Εφεδρείες Τηλεθέρμανσης».

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι μελέτες του ανωτέρω έργου, που εκπονεί η ΑΝΚΟ ΑΕ, τόνισαν η διευθύντρια της ΔΕΤΗΠ Ιωάννα Καλαϊτζίδου και ο αναπληρωτής του δημάρχου Εορδαίας, Αντιδήμαρχος Γιάννης Αριστερίδης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗΤ το απόγευμα της Παρασκευής, όπου έγινε ενημέρωση της διοίκησης της επιχείρησης από στελέχη της ΑΝΚΟ για την εξέλιξη των μελετών του ανωτέρω έργου. Καθώς, όπως επισημάνθηκε, στόχος είναι να δημοπρατηθούν μέσα στο 2019 και τα δύο αυτά έργα, τόσο δηλαδή η σύνδεση με τη νέα μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (ο αγωγός μεταφοράς, οι μετασκευές και τα αντλιοστάσια), όσο και η κατασκευή εφεδρειών, για να καλύπτεται η ΔΕΤΗΠ σε περίπτωση που υπάρξει μελλοντικά κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία της “Πτολεμαΐδας 5” που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην τροφοδοσία του δικτύου της Τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια.

Οι μελέτες του έργου που εκπονεί η ΑΝΚΟ αναμένεται να είναι έτοιμες σε 4 μήνες, όπως ανέφεραν ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης και ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης Υποδομών της ΑΝΚΟ, Δημήτρης Πεκόπουλος, ενώ το συνολικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου εκτιμάται σε 33 μήνες (μαζί με την ολοκλήρωση των μελετών, τη δημοπράτηση και την κατασκευή), δηλαδή τέλος του 2021.

Ταυτόχρονα με την ωρίμανση των μελετών αναζητείται και η επίλυση της χρηματοδότησης του έργου, στο θέμα αυτό μάλιστα, όπως λέχθηκε, θα βοηθήσει και η ΑΝΚΟ. Καθώς, με βάση την προμελέτη της ΑΝΚΟ προσδιορίστηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός του έργου, το σύνολο του οποίου ανέρχεται σε 33,8 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις μετασκευές που θα χρειαστεί να γίνουν στη μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στελέχη της ΑΝΚΟ παρουσίασαν ειδικότερα το σχεδιασμό για την όδευση του αγωγού διασύνδεσης με την μονάδα “Πτολεμαΐδα V”, για το που θα χωροθετηθούν οι μονάδες αποθήκευσης και εφεδρείας, αλλά και για τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης φυσικού  αερίου, να μπει δηλαδή στο μείγμα της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας και φυσικό αέριο -κυρίως η εφεδρεία της, η οποία υπολογίζεται στο 50% της συνολικής παροχής θερμικής ενέργειας στη ΔΕΤΗΠ.

Σε τέσσερις μήνες που υπολογίζεται θα είναι έτοιμες οι μελέτες -και εφόσον έχουν εκδοθεί και οι περιβαλλοντικοί όροι- θα βγει μία πρόσκληση για να υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Σημειώνεται ότι παράλληλα εξετάζεται άλλη μια παράμετρος για τη χρηματοδότηση, το  κατά πόσον θα μπορούσε να ενταχθεί μέρος της χρηματοδότησης του έργου αυτού στις δράσεις του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη