Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Ζήση Τσολάκη – Γιατρό, μιλώντας για θέματα υγείας, ιώσεις, όπως και την κατανάλωση αντιβιοτικών από ασθενείς.
Οι Έλληνες δείχνουν ότι κατέχουν την πρωτιά σε κατανάλωση αντιβιοτικών εδώ και δεκαετίες. Ο 1/4Έ έχει αντιβιοτικά στο σπίτι και το πιο πιθανό είναι να κάνει κατάχρηση όταν δεν χρειάζεται. Γίνεται, μάλιστα, έως και 4πλάσια κατάχρηση αντιβιοτικών, ενώ η χώρα μας είναι πρώτη σε ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από ανθεκτικά μικρόβια. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των αντιβιοτικών.
Τα τελευταία χρόνια με την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών από τους γιατρούς έχει μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών, από 21% που ήταν το 2015 σε 16% σήμερα, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι επιπλοκές από την κατανάλωση αντιβιοτικών.
Το ζήτημα έγκειται στην κουλτούρα των Ελλήνων και ζητούμενο από το υπουργείο Υγείας και τους ιατρικούς συλλόγους είναι να αναστραφεί αυτό και να σταματήσουν την εντύπωση του Έλληνα πως τα αντιβιοτικά θεραπεύουν ακόμη και ιογενείς λοιμώξεις της εποχής, με συμπτώματα πυρετό, βήχα κ.ο.κ. Οι γιατροί μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δέχονται ακόμη και πίεση από ασθενείς για συνταγογράφηση αντιβιοτικών, με τον κ. Τσολάκη να τονίζει πως τα αντιβιοτικά μπορούν να έχουν και παρενέργειες, παραθέτοντάς τες.
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να προϋπάρχει κλινική εξέταση για την συνταγογράφηση αντιβιοτικών, να έχουν τεκμηριωμένη διάγνωση (λ.χ. πνευμονία μικροβιακή, μια ιγμορίτιδα, ουρολοιμώξεις, πυελονευρίτιδες, μετά από επεμβάσεις, ενδοσκοπήσεις ή οδοντιατρικές παρεμβάσεις).
Ο κ. Τσολάκης σημειώνει πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της λήψης αντιβιώσεων από τους ασθενείς.