Με απόφαση του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτείται Ομάδα Διοίκησης Έργου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο και άλλων αερίων από Ανανεώσιμες Πηγές». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, στην πορεία της χώρας προς τη χρήση καυσίμων επόμενης γενιάς, στα οποία όπως είναι γνωστό προσανατολίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέχρι τώρα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, δεν επέτρεπε την εξέλιξη καμίας ερευνητικής ή επενδυτικής ενέργειας, καθώς οι τεχνολογίες αυτές είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, και καινοτόμες για όλη την ΕΕ.
Στη λίστα των συμμετεχόντων στην Ομάδα Έργου, ένα γνώριμο πρόσωπο με καταγωγή από της περιοχή της Εορδαίας, ο Ερευνητής και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Θοδωρής Ξανθόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει στην Ομάδα ως εμπειρογνώμονας.
Το αντικείμενο της Ομάδας Διοίκησης Έργου θα περιλαμβάνει τη σύνταξη και υποβολή εισήγησης στον ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής και συγκεκριμένα:
· Αναγνώριση του δυναμικού ανάπτυξης εφαρμογών υδρογόνου (και άλλων αερίων από ΑΠΕ) σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφορές, βιομηχανία).
· Υποβολή προτάσεων αναφορικά με μέτρα πολιτικής για την προώθηση εφαρμογών τεχνολογιών υδρογόνου και αερίων από ΑΠΕ.
· Διερεύνηση και καταγραφή των τεχνικο-οικονομικών απαιτήσεων για τεχνολογίες και εφαρμογές υδρογόνου και αερίων από ΑΠΕ.
· Εκπόνηση προτάσεων για τη διαμόρφωση του οικείου αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου όπου αυτό απαιτείται.
· Συγκριτική αξιολόγηση στρατηγικών λοιπών κρατών για την προώθηση του υδρογόνου.
· Έλεγχος συμβατότητας προτεινόμενων εθνικών μέτρων και πολιτικών με Ευρωπαϊκές Στρατηγικές, δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων και διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών.
H Ο.Δ.Ε. στο πλαίσιο του έργου της κατόπιν της καταγραφής του δυναμικού ανάπτυξης και της διαπίστωσης των θεσμικών κενών, θα υποδείξει τον Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από ΑΠΕ σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς, τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής ανά ενεργειακό τομέα και χρήση, και τα τεχνικο-οικονομικά στοιχεία για το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προτεινόμενα μέτρα για τους εγχώριους τομείς ενδιαφέροντος.