Βροχή έπεφταν οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στο έργο της “Παιδόπολης” Φλώρινας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας της περασμένης Παρασκευής, για πάνω από τέσσερις ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση, με αποκλειστικό θέμα την «επισκευή του κτηρίου», προκειμένου να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο.
Το ύποπτο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε να έρθουν «όλα στο φως», ενώ χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτό» το γεγονός της σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων και του περιφερειακού συμβούλου της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξης «Αλλάζουμε Εποχή», Σάββα Σαπαλίδη. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει σοβαρό θέμα και με τις τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε ο Σύλλογος, η νομιμότητα των οποίων πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες, όπου προκύψουν. Τελικώς, το Π.Σ. αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από μία πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι ανάγκη να γίνει το έργο με τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και να αποδοθεί το κτήριο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά συγχρόνως να επιστραφεί ο φάκελος στην Επιτροπή Ελέγχου. Βεβαίως, της απόφασης αυτής προηγήθηκαν ομηρικοί καυγάδες και σκληρές αντιπαραθέσεις μηνών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα», Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να πάρει τα στοιχεία του φακέλου, με σκοπό φυσικά να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Η ομόφωνη απόφαση του Π.Σ. προβλέπει «να επισπευτούν όλες οι διαδικασίες, να γίνει από την αρχή και με σύννομο τρόπο οι διαγωνισμός με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η υλοποίηση του έργου. Επίσης, ο φάκελος του έργου να πάει στον Ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξετάσει αν υπήρξαν παρατυπίες και αν προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες». Ακόμη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής υπό τον περιφερειάρχη και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία να εξετάσει ποια από τα έργα που προβλέπονται να γίνουν μέσω τρίτων και ειδικότερα μέσω φορέων ιδιωτικού δικαίου, μπορούν να προχωρήσουν, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αρκετά τέτοια έργα. Άλλωστε, η συζήτηση ωρών που έγινε σε έντονο ύφος και με σκληρές αντιπαραθέσεις στο Π.Σ. επικεντρώθηκε ακριβώς σ’ αυτό το θέμα, αν δηλαδή είναι σύννομο να δίνεται κάποιο έργο του Τοπικού Πόρου σε τρίτους και εν προκειμένω σε φορέα ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ο εν λόγω «Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», ο οποίος στη συνέχεια να υπογράφει συμβάσεις κατά το δοκούν.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις που σύναψε ο προαναφερόμενος σύλλογος με αντίστοιχες εταιρίες. Ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Σαπαλίδης, με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη και νυν βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη «Αλλάζουμε Εποχή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέγραψε μία από τις τέσσερις συμβάσεις για να εκτελέσει τμήμα του έργου στην Αγία Όλγα. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι ακάλυπτο άφησε τον Σ. Σαπαλίδη και ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε: «Επειδή μία από τις συμβάσεις αφορά τον κ. Σαπαλίδη, αμέσως μόλις ενημερώθηκα, είπα ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ευτυχώς που οι συμβάσεις επιστράφηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου». Ο Θ. Καρυπίδης πρόσθεσε με νόημα: «όπου υπάρχουν σκιές… στο φώς. Απόλυτη διαφάνεια». Να σημειωθεί ότι η Γ. Ζεμπιλιάδου, ο Γ. Δακής και ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι, είχαν ζητήσει την «έκπτωση» Σαπαλίδη από το περιφερειακό συμβούλιο και την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Στέφανου Μπίρου. Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι οι δύο τελευταίοι υπερασπίστηκαν τους χειρισμούς τους στο θέμα, ενώ ο Σ. Σαπαλίδης έκανε λόγο για «άδικη επίθεση» και δήλωσε πως «αν υπάρχει κώλυμα δέχομαι να παραιτηθώ».
Στις αρχικές δηλώσεις του ο Γιώργος Δακής κατήγγειλε «έλλειψη διαφάνειας». Ειδικότερα τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να λέγονται δημόσια ανακρίβειες και ψέματα μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποκρύπτονται δεδομένα. Όπως και με τερτίπια να προσπαθούμε να υφαρπάξουμε τη σύμφωνη γνώμη. Είναι σαφές ότι υπήρξε πρόβλημα, ότι υπάρχει πρόβλημα. Όλοι έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τη νομιμότητα». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Βήττας, κατέστησε σαφές, πως «είναι απαράδεκτο να γίνεται διαχείριση του δημοσίου χρήματος από ένα Σύλλογο ο οποίος κατά το δοκούν να αναθέτει και να αποφασίζει ποιοι επαγγελματίες, ποιοι επιχειρηματίες θα αναλάβουν το έργο. Δικαιούχοι φορείς είναι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, άρα αυτό που έχει να κάνει το Π.Σ. είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να γίνει το έργο και όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα που εντάσσονται στον Τοπικό Πόρο να γίνονται με τον ίδιο τρόπο και με νόμιμες διαδικασίες». Η Γ. Ζεμπιλιάδου στο τέλος της συνεδρίασης που τέθηκαν τα θέματα σε ψηφοφορία, δεν επέμεινε στην πρόταση παραίτησης Μπίρου και έκπτωσης Σαπαλίδη, καθώς ο Γ. Δακής που αρχικά είχε συμπορευτεί στην κατεύθυνση αυτή, τελικώς απέσυρε τη δική του πρόταση, οπότε το συγκεκριμένο θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης, απηύθυνε έκκληση για υλοποίηση του έργου, ώστε να παραχωρηθεί το κτήριο στο Πανεπιστήμιο, που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, γι’ αυτό ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί λύση.
Μπορεί βεβαίως, όλες οι πλευρές να ομονόησαν στην επιτακτική ανάγκη να γίνει το έργο, ώστε να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο στέγη, αλλά το πιο σημαντικό σκέλος της απόφασης είναι το ό,τι ο φάκελος επιστρέφεται στον Ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει πολιτικές προεκτάσεις, απαίτηση όλων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας είναι να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου.