Και η ΔΕΗ, όπως κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, συγκαταλέγεται στην εγγύηση προς τον ESM συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ για το δάνειο που έλαβε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα μέσω του 3ου μνημονίου.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι μέχρι και το 2047, οπότε και λήγει το δάνειο των 86 δισ ευρώ του ESM, και εφόσον φυσικά ζητηθεί, τότε ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που θα κληθεί να ρευστοποιήσει το υπερ-Ταμείο προκειμένου το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ.
Εννοείται ότι παρόμοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί. Και ότι τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα των υποθέσεων, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ήταν κάποια στιγμή δυνατό, η θεωρία να γίνει πράξη.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις ρήτρες που συνοδεύουν την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του 2015 μεταξύ ESM – Ελληνικής Δημοκρατίας -Τράπεζας της Ελλάδος – ΤΧΣ, και πλέον και του υπερ-Ταμείου, έτσι όπως αυτή περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο.
Προς το παρόν το σχέδιο του υπερ-Ταμείου για τη ΔΕΗ κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυσνη. Στη μετατροπής της σε μια πιο αποδοτική επιχείρηση, που θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες της, ει δυνατόν με χαμηλότερα κόστη.
Στο στρατηγικό σχέδιο που έχει παραλάβει εδώ και μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρείται μια ακτινογραφία της επιχείρησης με όλα τα γνωστά προβλήματα, κυρίως όμως καταγράφονται οι προτάσεις του νέου φορέα, προκειμένου αυτή να μπορέσει κάποια στιγμή να γυρίσει σελίδα.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις για παράδειγμα ήταν και η ανάγκη εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θέμα που έχει θίξει κατ’ επανάληψη και ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Οπως επίσης, η επανεξέταση σε υπερωρίες, βάρδιες, και εποχικές προσλήψεις, καθώς και ο ανασχεδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού (3.433 σε ορυχεία, 4.671 στη παραγωγή, 971 στην εμπορία, 1.515 στη διοίκηση). Το ίδιο ισχύει και για το μέτρο της πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες, το οποίο και είχε “παγώσει”.
Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει κληθεί να επαναξετάσει το δίκτυο καταστημάτων της, αλλά και να αναθεωρήσει τη τιμολογιακή και εμπορική της πολιτική με στόχο τη “διακράτηση υγιούς μείγματος πελατών”.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…