Διευκρινήσεις σχετικά με τις προθέσεις να υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των Περιφερειών της χώρας ζητούν με ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών , βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων και μέλους της επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, κ Ρόδης Κράτσα.
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές: «Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί επικείμενων αλλαγών στον αυτοδιοικητικό χάρτη, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί μείωσης του αριθμού των Περιφερειών της χώρας από 13 σε 8.
Όπως μάλιστα σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις της, η κα Ρόδη Κράτσα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη ανοίξει σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η διοικητική υπαγωγή αφενός της Κέρκυρας και της Λευκάδας στην Ήπειρο και αφετέρου της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στην Πελοπόννησο και άλλες –άγνωστες προς το παρόν αλλαγές σε Περιφέρειες. Και όλα αυτά μάλιστα, φέρονται να σχεδιάζονται να υλοποιηθούν πριν τη διενέργεια των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
Θέμα: «Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας;»
Οι 13 Περιφέρειες της χώρας μας λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή ως δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης του ν. 3852/2010, το οποίο αποτέλεσε τομή στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής διαίρεσης της χώρας και την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης.
Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί επικείμενων αλλαγών στον αυτοδιοικητικό χάρτη, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί μείωσης του αριθμού των Περιφερειών της χώρας από 13 σε 8. Όπως μάλιστα σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις της η κα Ρόδη Κράτσα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη ανοίξει σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η διοικητική υπαγωγή αφενός της Κέρκυρας και της Λευκάδας στην Ήπειρο και αφετέρου της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στην Πελοπόννησο και άλλες –άγνωστες προς το παρόν αλλαγές σε Περιφέρειες. Και όλα αυτά μάλιστα, φέρονται να σχεδιάζονται να υλοποιηθούν πριν τη διενέργεια των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η πρωτοφανής αυτή παραδοχή για σενάρια μείωσης – συγχώνευσης των Περιφερειών, μοιραία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση ήδη εξετάζει μια τέτοια προοπτική, χωρίς μάλιστα το ζήτημα να έχει τεθεί καν στο δημόσιο διάλογο, αλλά και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη οι αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των πολιτών είναι έντονες και εν μέσω αυτών, η κα Κράτσα έσπευσε σε νέες δηλώσεις της να τις υπερκεράσει, δημιουργώντας όμως περισσότερα ερωτήματα, καθώς μεταξύ άλλων δήλωσε ότι : «…η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί από τα κράτη-μέλη ισχυρές θεσμικά και διοικητικά Περιφέρειες, ικανές, να αντιμετωπίσουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους…Προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις ίδιες τις Περιφέρειες να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητά τους. Η προετοιμαζόμενη ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική μετά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα είναι περισσότερο “απαιτητική” από τις Περιφέρειες όπως και από τα κράτη-μέλη που είναι καθαροί εισφορείς (net contributors) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που εισφέρουν τα κράτη- μέλη περισσότερα από όσα εισπράττουν. Τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν και τις εθνικές πολιτικές…»
Κύριε Υπουργέ, η ιστορία της χώρας μας, η μορφολογία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – η έννοια της νησιωτικότητας, όπως και η έννοια της ορεινότητας-, απαιτούν η διοικητική της οργάνωση να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, επιστημονική τεκμηρίωση και στρατηγικές αποφάσεις.
Δεν νοείται η ύπαρξη έστω και αρχικών συζητήσεων για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας μας, ερήμην των κομμάτων , των τοπικών κοινωνιών και του ελληνικού λαού.
Οποιαδήποτε απόφαση για μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας , είναι απαράδεκτη, παραγνωρίζει την κοινή ιστορική διαδρομή και υπονομεύει ευθέως την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Σχεδιάζει πράγματι η Κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας και αν ναι, σε ποιο πλαίσιο και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;
Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για μείωση του αριθμού των Περιφερειών της Ελλάδας, για κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και για αλλαγές που επίκεινται ;
Ποια στάση τηρεί η Κυβέρνηση απέναντι στις δηλώσεις αρμοδίων εκπροσώπων της και στις συζητήσεις σχετικά με το θέμα;