Το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης (Πτολεμαΐδας), έχοντας ως βασικό του σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και την πρόκληση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, διασφαλίζοντας για όλους τους μαθητές του ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία της Γνώσης, υλοποίησε και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ 2022 Δράση ΚΑ1 “Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης’’ στη Ρίγα της Λετονίας, με τίτλο: “Build Smart Internet of Things (IoT) Applications with Python using Raspberry pi” και κωδικό αριθμό: 2022-1- EL01-KA122-VET-000073392.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, 25/10/2023 έως 10/10/2023, οι 16 μαθητές που συμμετείχαν, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο στις τεχνολογίες ΙοΤ σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας και εκπαιδεύτηκαν στη χρήση εργαλείων και μικροϋπολογιστών όπως το raspberry pi προγραμματίζοντας σε μια γλώσσα σχεδιασμού ήδη γνώριμη για αυτούς. Κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σύστημα IoT χρησιμοποιώντας Python και Raspberry Pi ενώ κατανόησαν πλήρως πως να χρησιμοποιούν αισθητήρες συγκεκριμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα και πλατφόρμες για εφαρμογές IoT δημιουργώντας και αναπτύσσοντας το δικό τους ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αισθητήρων IoT.
Επιδίωξη του προγράμματος ήταν η ικανοποίηση της ανάγκης για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στις τεχνολογίες που διέπουν το διαδίκτυο των πραγμάτων, οι οποίες προωθούν την οικολογική συνείδηση των συμμετεχόντων με αναφορά σε εφαρμογές και συσκευές που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Στις τεχνικές τους επισκέψεις οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή, γνωριμία, με την πιο σύγχρονη τεχνολογία συσκευών βιομηχανικής αυτοματοποίησης και εφαρμογών για λύσεις IoT λογισμικού.
Απέκτησαν καλύτερη αντίληψη του διαδικτύου των πραγμάτων σχετικά με τις συσκευές και τις εφαρμογές του, ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες καινοτόμες λύσεις συστημάτων και λογισμικού μέσα από γραμμές παραγωγής.
Οι μαθητές, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα, δημόσια πανεπιστήμια και κέντρα καινοτομίας και έρευνας, βιβλιοθήκες όπου ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας φιλοξενίας και τα διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματά τους. Πραγματοποίησαν δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου με επισκέψεις σε μουσεία, χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος σε σημαντικά αξιοθέατα.
Ανέπτυξαν διαπροσωπικές σχέσεις με καθηγητές και μαθητές εκπαιδευομένους άλλων ευρωπαϊκών χωρών από αντίστοιχες δράσεις, διεύρυναν τις γλωσσικές τους δεξιότητες προήγαγαν την κριτική τους σκέψη διαμορφώνοντας μια ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική συναντίληψη.
Ο Διευθυντής του 2ου ΕΚ Κοζάνης (Πτολεμαΐδας)
Κολίτσας Δημήτριος
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΡΑΒΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΖΑΡΙΑΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΩΤΣΟΥ ΙΛΑΕΙΡΑ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΟΥΚΟΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΜΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΠΟΥΛΕΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΦΑΗΛ
ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ