Στην Κοζάνη έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, τους αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους των ενεργειακών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη, ο υφυπουργός κ. Θωμάς, είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το καινούριο ενεργειακό στρατηγικό πλάνο για τη χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια και περισσότερο. “Ξεκινάνε τα πράγματα από τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης , υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της περιοχής που στηρίζεται στην ενέργεια, αλλά θέλω να πιστεύω και το ξέρω, ότι υπάρχουν και πράγματα πέρα από την ενέργεια”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι πρέπει να σκύψουν πάνω στην περιοχή.
“Η μεταρρύθμιση που γίνεται στην ενέργεια προσφέρει ευκαιρίες και όχι μόνο προβλήματα. Ήρθα να ακούω πως το βλέπει ο κόσμος, και εσεις. Στην αρχή είναι ανθρώπινο να υπάρχει μια αντίδραση στην αλλαγή, αλλά ια μερικά πράγματα είχαν ήδη δρομολογηθεί κάποιες αλλαγές”, τόνισε επίσης.
Στα θέματα των λιγνιτικών εργοστασίων, κάποια ήταν έτσι κι αλλιώς να κλείσουν, είπε ο υφυπουργός, λέγοντας πως στην περιοχή γίνονται πλέον και φωτοβολταικά στην περιοχή, άρα δρομολογούνται και νέα πράγματα να γίνουν τον τομέα της ενέργειας. Επίσης, είπε ότι ήρθε στην περιοχή για να ακούσει τους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως υπάρχει στην περιοχή εξειδικευμένο προσωπικό με δεξιότητες από ανθρώπους που ξέρουν να δουλεύουν και οι δεξιότητες αυτές είναι δυσεύρετες στην Ευρώπη. “Ήρθα να ακούσω και να συνεισφέρω αλλά η άποψή μου είναι να βασιστούμε σε εφικτά άμεσα πράγματα, χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου”, είπε επίσης λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιομηχανία, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να γίνει Master plan και να υπάρξει και μεγαλύτερη συνδρομή πόρων. Ενώ αναφέρθηκε και στο ταμείο δίκαιης μετάβασης που προωθείτε ευρωπαϊκά.
Επίσης τόνισε πως στόχος είναι να μην υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας.
Κασαπίδης: Εύλογες ανησυχίες
Για τις εύλογες ανησυχίες που προκαλείται στην περιοχή, που είναι συνυφασμένη με τα ενεργειακά, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως στο μέγιστο βαθμό συμμετοχής της ενέργειας στην τοπική οικονομία, το 2002-2003 απασχολούσε 7000 εργαζόμενους και είχε ποσοστό στο ΑΕΠ στο 25%. “Είναι ζωτικής σημασίας οι εξελίξεις στη ΔΕΗ και περιμένουμε με αγωνία το σχέδιο για τη ΔΕΗ, τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και να συμμετέχουμε στις αποφάσεις σας”, είπε ο κ. Κασαπίδης, ζητώντας να εκπροσωπείτε η περιφέρεια στην επιτροπή για τον οριστικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Επίσης, τόνισε στον υπουργό πως είναι υψίστης σημασίας οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η περιφέρεια ΔΜ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”. Λίγο αργότερα ζήτησε να παράγεται για την περιοχή ισοδύναμος πλούτος με τον ενεργειακό κλάδο, ενώ έθεσε και ζήτημα αποκαταστάσεων, απαλλοτριώσεων στην περιοχή, ενώ ζήτησε το προσωπικό της ΔΕΗ να εκπαιδευτεί στη νέα οικονομία και τέλος να αξιοποιηθούν τα εργοστάσια, οι επενδύσεις να αξιοποιηθούν και όχι να απαξιωθούν εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης.
Β.Σ. – Ζ.Π.