Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχωρούν οι κάτοικοι του υπό μετεγκατάσταση οικισμού Κομάνου Πτολεμαΐδας, για την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στο θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού τους, καθώς έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια από την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Οικισμού, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής στο νέο Οικισμό στην περιοχή Κουρί Πτολεμαΐδας.
Η διοργάνωση της διαμαρτυρίας αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνέλευσης των κατοίκων που συγκάλεσε η Τοπική Κοινότητα Κομάνου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στην οποία εξετάστηκαν επίσης δύο προτάσεις για την μεταφορά του Ιερού Ναού- μνημείου του Αγίου Νικολάου στον παλιό Οικισμό Κομάνου, ο οποίος έχει περικυκλωθεί από αποθέσεις άγονων υλικών της ΔΕΗ και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από τις εργασίες εκσκαφών, επιχωμάτωσης, εναπόθεσης αδρανών- στείρων υλικών κλπ. δίπλα στο ναό και στα κοιμητήρια του οικισμού.
Αποφασίστηκε η διαμαρτυρία να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας να ζητηθεί από την περιφερειάρχη η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των υποδομών του νέου οικισμού στο Κουρί, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Κομάνου, Κώστα Μαυρόπουλο, η κινητοποίηση αυτή θα μεταφερθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, η συνέλευση των κατοίκων απέρριψε και τις δύο προτάσεις που κατέθεσε η ΔΕΗ αναφορικά με το μέλλον του ναού του Αγίου Νικολάου στον παλιό οικισμό, για την μεταφορά δηλαδή τμήματος του ναού του Αγίου Νικολάου Κομάνου σε νέα θέση που θα υποδείκνυαν οι κάτοικοι ή και ολόκληρου του ναού σε άλλη περιοχή στον παλιό Κόμανο. Πρόκειται για Βασιλικού ρυθμού εκκλησία που ανεγέρθηκε το 1873, για την οποία η 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κομάνου, Κώστας Μαυρόπουλος, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η πρώτη πρόταση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά πρόταση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) καθώς έχει χαρακτηριστεί μνημείο, υπαγόρευε την κοπή και του μισού σχεδόν ναού από την ανατολική πλευρά του και μεταφορά του σε χώρο που θα υποδείκνυαν οι κάτοικοι του Κομάνου.
Το σενάριο της δεύτερης πρότασης- πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΗ πριν λίγο καιρό, έλεγε να μεταφερθεί ολόκληρος ο ναός πάνω σε ράγιες σε κοντινή περιοχή, εντός της γεωγραφικής έκτασης του παλαιού οικισμού Κομάνου.
«Εμείς ζητούμε από τη ΔΕΗ αντί να μεταφερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου σε άλλο σημείο, να αλλάξει η επιχείρηση το σχεδιασμό της και να μεταφέρει τις αποθέσεις της σε άλλο σημείο μακριά από το ναό του Αγίου Νικολάου, αφήνοντας φυσικά σημεία πρόσβασης στο ναό Αγίου Νικολάου», τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός αυτός αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κατοίκων και ΔΕΗ ήδη από τον Ιούλιο του 2010, όταν 400 σχεδόν κάτοικοι του Κομάνου με εξώδικη πρόσκληση – δήλωση προς τη ΔΕΗ- την οποία είχαν κοινοποιήσει και στα αρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια, την τότε νομαρχία Κοζάνης, το δήμο, την μητρόπολη και κάθε εμπλεκόμενο φορέα (17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και Συνήγορο του Πολίτη), διαμαρτύρονταν για επικείμενη κατάρρευση του ναού του Αγίου Νικολάου και των παρακείμενων κοιμητηρίων του οικισμού και ζητούσαν την παύση των εργασιών στις οποίες είχε προχωρήσει ήδη η ΔΕΗ, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Καθώς, η ΔΕΗ είχε αναλάβει να μετεγκαταστήσει (μεταφέρει) την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κομάνου στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού, αντ’ αυτού όμως οι εξορυκτικές δραστηριότητες της επιχείρησης μόλις 30 μέτρα από την εκκλησία την οδηγούσαν σε κατάρρευση, παρότι η 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.