Τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μια επένδυση που είχε δρομολογηθεί από το 2011, επανέφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Μιλώντας την Παρασκευή 7 Ιουλίου στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για επενδύσεις σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυναμική στροφή της επιχείρησης στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ανέφερε ειδικότερα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζεται η ΔΕΗ ΑΕ «και προετοιμάζονται επιχειρηματικές συνεργασίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες, που θα συμβάλουν στους στόχους της διαφοροποίησης και της επέκτασης. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τις διεργασίες σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, τις ενεργειακές υπηρεσίες και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας».
Επανέλαβε μάλιστα « τη δυναμική στροφή μας στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπερνώντας τις απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος, με βάση συγκεκριμένο business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο οποίο σημαντική θέση έχει η αξιοποίηση – επί τέλους – της γεωθερμίας. Η ΔΕΗ η οποία είναι από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τις ΑΠΕ δεν επιτρέπεται να μην είναι ηγέτης στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό αφορά τόσο την ηπειρωτική χώρα, όπου εκτός των άλλων επιδιώκουμε την υλοποίηση του μεγάλου Φ/Β Σταθμού των 200 MW στην Πτολεμαΐδα όσο και τη νησιωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση. Θεωρούμε μάλιστα ότι τα διασυνδεδεμένα, κατ’ αρχάς, νησιά αλλά και τα άλλα σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της αποθήκευσης είναι προνομιακοί χώροι για την ηλεκτροκίνηση στην προοπτική της μετατροπής τους σε πράσινα νησιά.»
Παρουσιάζοντας γενικότερα τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΔΕΗ ενόψει και της αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι ο στόχος είναι «η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια να είναι μικρότερη μεν αλλά πάντα δεσπόζουσα στον τομέα του ηλεκτρισμού στη χώρα, αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ως εταιρεία».
Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του στρατηγικού σχεδίου της επιχείρησης που θα στηρίζεται στην «Ευελιξία – Προσαρμοστικότητα», και θα επικεντρώνεται στα κάτωθι:
- Επέκταση – Διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης
- Επιχειρηματικές συμπράξεις.
«Με πυλώνες τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις, που προαναφέρθηκαν θα τεθούν οι στρατηγικοί στόχοι για την προσαρμογή, μετασχηματισμό και ενίσχυση της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον και συνθήκες που διαμορφώνονται. Με αξιοποίηση των ισχυρών στοιχείων και ελαχιστοποίηση των αδυναμιών. Παράλληλα θα προσδιοριστεί το βέλτιστο επιχειρηματικό μοντέλο για την υλοποίηση των στόχων», ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε επίσης ότι «η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει» στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μπροστά της: «Μια επιχείρηση με 50% μερίδιο στην αγορά προμήθειας και στην παραγωγή παραμένει ισχυρή και δεσπόζουσα, με τις προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης ορθάνοιχτες. Παράλληλα, με διαφοροποίηση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων και επέκταση σε άλλες αγορές μπορεί να γίνει πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με σήμερα. Τα ανάλογα παραδείγματα ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι η απτή απόδειξη».