Από την περιοχή «Πλατάνια» ξεκίνησε πιλοτικά τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο δήμο Κοζάνης το Πρόγραμμα της Διαλογής στην Πηγή και της Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται κατόπιν Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΔΙΑΔΥΜΑ, Δήμου Κοζάνης και Δήμου Βοΐου, το πρωί της Κυριακής 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση των κατοίκων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πλατάνια», στην αίθουσα εκδηλώσεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, καθώς και στελέχη της εταιρίας έκαναν σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) με τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, καθώς και ενημέρωση για το καινοτόμο πρόγραμμα χωριστής συλλογής των απορριμμάτων/ υπολειμμάτων κουζίνας/τροφών, που ξεκινά ο Δήμος να εφαρμόζει πιλοτικά από την περιοχή Πλατάνια.
Το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων κουζίνας/τροφών (οργανικά απόβλητα) εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι τα υλικά αυτά να συλλέγονται ξεχωριστά και να οδηγούνται προς κομποστοποίηση – λιπασματοποίηση και όχι προς υγειονομική ταφή. «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε άλλες γειτονιές και σε ολόκληρο το δήμο», τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοζάνης, Ελένη Τασοπούλου, προσθέτοντας ότι «είμαστε ο πρώτος δήμος που εφαρμόζει το Πρόγραμμα Διαχείρισης Οργανικών, για το οποίο βραβευτήκαμε σε πανελλαδικό επίπεδο».
Ο Δ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «αλλάζει η εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μπαίνουμε σε μια καινούργια διαδικασία όπου οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Χωρίς αυτή τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να πετύχει η επεξεργασία των βιοαποβλήτων». Χαρακτήρισε ως «βασική υποχρέωση» του τοπικού σχεδιασμού και κατ’ επέκταση του αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας, την διαλογή στην πηγή και την επεξεργασία των βιοαποβλήτων». Στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμων Κοζάνης και Βοΐου, ο δήμος Κοζάνης συμμετέχει με 250 κάδους, ο δήμος Βοΐου με 50 και η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετέχει με την τεχνογνωσία της, ενώ επικουρεί με κάθε τεχνικό μέσο στην υλοποίηση του προγράμματος. «Στο τέλος του προγράμματος, σε ένα έτος θέλουμε να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα, ώστε αν μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την επεξεργασία των βιοαποβλήτων», επισήμανε ο Δ. Μαυρίδης. Τέλος, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η σημερινή προσπάθεια να επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, αυτή άλλωστε είναι η υποχρέωση ενός σύγχρονου εθνικού σχεδιασμού».