Την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα επισκεφτεί στις 14 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Η πρωτοποριακή περιβαλλοντική επένδυση της ΔΙΑΔΥΜΑ, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία στις 30 Ιανουαρίου, ενώ η κανονική της λειτουργία θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης.
Η μονάδα βρίσκεται στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στο χώρο του Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο Σ.Δ.Ι.Τ. για όλη την Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και ανάδοχος η ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδημοτική εταιρία δεν διέθεσε καθόλου ιδίους πόρους για την κατασκευή του. Ως έργο ΣΔΙΤ άντλησε πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα Jessica, ως βιώσιμο σχέδιο για αστική ανάπτυξη, την Εθνική Τράπεζα και ίδια κεφάλαια του ανάδοχου. Λειτουργός για 25 χρόνια θα είναι ο ανάδοχος και κατόπιν παραδίδει τη σκυτάλη στη ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία για οποιαδήποτε τροποποίηση επί των συμφωνηθέντων έχει τον απόλυτο έλεγχο αποφάσεων.
Με το νέο εργοστάσιο δημιουργούνται περίπου 120 θέσεις εργασίας, γεγονός που θα δώσει ανάσα στην απασχόληση. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα τηρηθεί η εντοπιότητα, αφού όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι από τη Δυτική Μακεδονία.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. εδώ και μα δεκαετία επεξεργάζεται την ιδέα της επεξεργασίας απορριμμάτων των σύμμεικτων αποβλήτων, αυτή που θα λάβει σάρκα και οστά τον Ιούνιο του 2017 με το 95% του εργοστασίου να είναι ήδη έτοιμο. Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο οι ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία θα αυξάνονται σταδιακά μέχρι να φτάσει στην πλήρη μηχανική επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων.
Επίσης αξιοποιήσιμο θα είναι και το επεξεργασμένο οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων το οποίο μετά την κομποστοποίησή του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό για αποκαταστάσεις εδαφών. Με τη διαδικασία αυτή ξεφεύγει από τον χώρο ταφής, το ΧΥΤΑ. και μεταβαίνει στη μηχανική επεξεργασία, όπου μετά την ανακύκλωση θα μένει μόνο ένα μικρό ποσοστό για να καταλήξει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Η ΜΕΑ συμβάλει και στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύων Διαλογής στην Πηγή, όπως αυτοί προβλέπονται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Η ΔΙΑΔΥΜΑ βρίσκεται στην κορυφή της διαχείρισης απορριμμάτων στην χώρας μας, καθώς από το 2005 έκλεισε 207 χωματερές και εφαρμόζει συστήματα με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα) ενώ πρόσφατα με τον καφέ κάδο των βιοαποβλήτων ξεκίνησε δοκιμαστικά η ΔσΠ για ένα νέο ρεύμα αποβλήτων.
Παράλληλα προσθέτει μία ακόμη Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΜΔΑ) στον Κασλά πλάι στις εννιά υπάρχουσες, η οποία διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα και χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο ίδιο το εργοστάσιο.