H χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης πόρων για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και μπροστά στις εξελίξεις. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η χρονική περίοδος για την ψηφιακή τεχνολογία και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλο και περισσότερες περιφερειακές ενότητες και δήμοι της χώρας παίρνουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες τους, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας. Ωστόσο ο ρυθμός εφαρμογής δεν είναι ο αναμενόμενος. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με την έλλειψη γνώσεων, αλλά και τη γραφειοκρατία.
Πρέπει να τρέξουμε και να μεγιστοποιήσουμε τις υπάρχουσες δράσεις και υποδομές και να επιδιώξουμε καινούργιες δράσεις ώστε να συμβάλλουμε στην παροχή υπηρεσιών αυξημένης ποιότητας και αξίας. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της ελλιπής διασύνδεσης αξιοποιώντας τα υπάρχοντα συστήματα. Πρέπει να στοχεύσουμε στον μετασχηματισμό των υφιστάμενων διαδικασιών, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προκειμένου οι φορείς και οι υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας να καταστούν αποδοτικοί και αποτελεσματικοί, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και προάγοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Να καταφέρουμε την μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, τη διευκόλυνση του αγροτικού πληθυσμού στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής με τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία όπου θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούνται ώστε να δίνονται συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” για κάθε χωράφι. Την προώθηση νέων μορφών οικονομικής και βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και εξασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη και την εδαφική συνοχή. Την αναβάθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των περιοχών για τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και εμπορικών εφαρμογών.
Την δημιουργία τουριστικής πύλης η οποία θα παρέχει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη υπηρεσία, συγκεντρώνοντας το σύνολο της πληροφορίας που αναζητά σε ένα σημείο. .
Οι δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία είναι απεριόριστες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Σε μια εποχή που κινείται με υψηλές ταχύτητες, πρέπει να έχουμε αντίστοιχο ρυθμό. Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το μέλλον, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία.
Μίμτσης Ι. Πέτρος
Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος ΤΕ
Τεχνικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων Ομίλου ΟΤΕ