Το σχέδιο συγχώνευσης κλινικών στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας επανέφεραν στο προσκήνιο ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Αγάπιος Γαβριηλίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, μιλώντας στις 29 Μαρτίου στη διαδικασία της πρώτης δημόσιας λογοδοσίας της διοίκησης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Οι αναφορές στην ανάγκη συγχώνευσης κλινικών έγιναν μάλιστα την ώρα που ο Μ. Δημητριάδης διαβεβαίωνε ότι θα γίνει ο διαχωρισμός της κοινής διοίκησης Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου που εκκρεμεί. «Πράγματι εκκρεμεί – το έχουμε υποσχεθεί- ο διαχωρισμός της διοίκησης του Μποδοσάκειου, είναι αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, διότι είναι ένα υβρίδιο αρνητικό το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να απαλειφθεί και θα απαλειφθεί», είπε ο κ. Δημητριάδης. Ταυτόχρονα όμως αναφερόμενος στην οριακή στελέχωση των κλινικών των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, μίλησε για την ανάγκη αλλαγών, αναδιάταξης δηλαδή των δυνάμεων, προκειμένου να ανεβεί η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, λέγοντας ότι «πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ενεργοποίησης και αλλαγών, να αναδιατάξουμε δηλαδή τις δυνάμεις μας, να μπούμε στη λογική των συνεργειών».
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης ανέφερε ότι το πιο εύκολο για μια κυβέρνηση είναι να κάνει το διαχωρισμό των νοσοκομείων. Σημείωσε ωστόσο ότι για μια Ελλάδα που ταλαιπωρείται από παρατεταμένη κρίση «δεν είναι μόνο το θέμα των νοσοκομείων αλλά και πως μοιράστηκε ο χάρτης με τον “Καλλικράτη», με αποτέλεσμα η Εορδαία σήμερα να φθίνει πληθυσμιακά» και τόνισε ότι «αυτό που προέχει είναι η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών από το νοσοκομείο και όχι ο διαχωρισμός, αν και ο διαχωρισμός θα επικρατήσει τελικά».
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η δήλωση του διοικητή των δύο νοσοκομείων Γιώργου Χιωτίδη, ότι τάσσεται απερίφραστα υπέρ της ενοποίησης και των πέντε νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον όρο ότι πρέπει να λειτουργούν βασικές κλινικές σε κάθε νοσοκομείο, όπως Παθολογική, Παιδιατρική, Χειρουργική, Καρδιολογική.
Πιο γλαφυρός αναφορικά με την ανάγκη και επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, συγχώνευση κλινικών των 5 νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας ήταν ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Α.Γαβριηλίδης, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Στις σημερινές συνθήκες δεν γίνεται να πάρουμε 8 γιατρούς για τις πέντε Ουρολογικές κλινικές, δηλαδή 40 Ουρολόγους στη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Γι’ αυτό οφείλουμε να συλλειτουργήσουμε». Σημείωσε ότι έκανε οκτώ συναντήσεις για το σκοπό αυτό με τους ουρολόγους των νοσοκομείων, αντίστοιχα με τους ωτορινολαρυγγολόγους, με τους οφθαλμιάτρους, «και βάση αυτών των στοιχείων πήρε την απόφαση η διοίκηση του νοσοκομείου προς αυτή την κατεύθυνση», διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλάμε για τις βασικές κλινικές, π.χ. Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική, Παιδιατρική, συν τα εργαστήρια μικροβιολογικό, ακτινολογικό». Πρόσθεσε πως οι περαιτέρω εξειδικεύσεις θα γίνουν με συμμάχους τον εξοπλισμό και τη βούληση του ανθρώπινου δυναμικού, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτό, τόνισε, πρέπει να γίνει σχεδιασμένα σε επίπεδο εθνικού συστήματος Υγείας, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας με τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι επίκεινται μέχρι το καλοκαίρι και για τους οποίους θα ζητηθούν οι απόψεις και θα ακολουθηθεί ο δημοκρατικός προγραμματισμός με το σύνολο των εργαζομένων, γιατί αφορούν όλα τα τμήματα.