– Συνεχίζεται η κατάληψη κενών διαμερισμάτων από άστεγους αλλοδαπούς
Μπορεί να κόπασαν οι αντιδράσεις των κατοίκων στις νέες Εργατικές Κατοικίες της Πτολεμαΐδας, δίπλα στον Οικισμό Καρδιάς, για την εγκατάλειψη που μαστίζει τον οικισμό και για την κατάληψη κενών διαμερισμάτων σε συγκρότημα του οικισμού του ΟΕΚ από άστεγους αλλοδαπούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα του οικισμού, αφού όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής.
Η ίδια η εικόνα του οικισμού μαρτυρά την έλλειψη προσοχής και φροντίδας εκ μέρους του δήμου, καθώς σωροί είναι τα σκουπίδια και τα εγκαταλειμμένα παλιά έπιπλα σε διάφορα σημεία του οικισμού του ΟΕΚ, περιοχές του οποίου “κοσμούν” και στοίβες με κλαδιά που πέταξαν προφανώς ένοικοι των Εργατικών Κατοικιών όταν κλάδεψαν τα δεντράκια τους και δεν φρόντισε να απομακρύνει έκτοτε κανείς.
Ταυτόχρονα δεν λένε να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες για την μετατροπή ενός ολόκληρου συγκροτήματος εργατικών κατοικιών στον οικισμό του ΟΕΚ σε υγειονομική βόμβα, αφού σε κενά αλλά ανασφάλιστα διαμερίσματα της ΔΕΗ που δεν παραλήφθηκαν ποτέ λόγω κακοτεχνιών που είχαν επισημανθεί κατά την παράδοση του οικισμού προ 12ετίας, εξακολουθούν να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό και χώρους υγιεινής, άστεγοι αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκουν κατά καιρούς κατάλυμα στους αφύλακτους αυτούς χώρους.
Τα κενά αυτά διαμερίσματα λοιπόν εξακολουθούν να φιλοξενούν άστεγους ακόμα και σήμερα, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων το περασμένο καλοκαίρι. «Οι γείτονες βλέπουν να μπαινοβγαίνουν διάφορα άτομα κατά καιρούς τα οποία πρέπει να μένουν στα κενά διαμερίσματα και έχουν μετατρέψει την περιοχή σε εστία μόλυνσης αφού δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής», όπως δήλωσε στον «Π» κάτοικος του οικισμού, ο κ. Αντώνης Σαριόγλου.
Σημειωτέον ότι τα κενά αυτά διαμερίσματα του ΟΕΚ που ανήκουν στη ΔΕΗ ρημάζουν χρόνια τώρα, καθώς έπεσαν πολλές φορές στο παρελθόν θύματα βανδαλισμών από επιτήδειους που έγδυσαν όλο τον εξοπλισμό τους, ντουλάπια, είδη υγιεινής, κουφώματα, μέχρι και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ενώ κατά καιρούς έχουν μετατραπεί σε στέκια τοξικομανών και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σκορπίζοντας τρόμο στους κατοίκους του οικισμού.
Ο κ. Σαριόγλου εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη του, διότι ενώ το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι του οικισμού του ΟΕΚ είχαν συστήσει συντονιστική επιτροπή με αίτημα την παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας και του δήμου Εορδαίας, καταγγέλλοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στον οικισμό αποτελούσαν υγειονομική βόμβα και ζητούσαν την απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων, κόπασαν στο μεταξύ οι αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι το σχετικό υπόμνημά τους είχε υπογράψει μεγάλος αριθμός κατοίκων με το οποίο ζητούσαν να δοθεί λύση με τα κενά διαμερίσματα του οικισμού και για την αποφυγή δημόσιου κινδύνου. «Ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται με το πρόβλημα. Όχι γιατί άλλαξε κάτι. Η κατάσταση στον οικισμό παραμένει ως έχει, σε πλήρη εγκατάλειψη. Απλά μάλλον κουράστηκε ο κόσμος να φωνάζει και να μην γίνεται τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και είναι αλήθεια ότι, έξι μήνες μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού, και παρά τη σχετική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ (στον οποίο έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες, η περιουσία και το προσωπικό των Οργανισμών Εργατικής Εστίας {ΟΕΕ} και Εργατικής Κατοικίας {ΟΕΚ} που έχουν καταργηθεί), με αίτημα να δοθεί λύση με τα κενά διαμερίσματα της ΔΕΗ στο νέο οικισμό του ΟΕΚ στην Πτολεμαΐδα, δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία λύση, ενώ γενικότερα η εικόνα του οικισμού εξακολουθεί να αποπνέει εγκατάλειψη.