Οι Βλατσιώτισσες των Καϊλαρίων και όχι μόνο, οργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, τον κλήδονα, ένα έθιμο που έφεραν από τις αλησμόνητες Πατρίδες οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Θράκης το 1923-1924 και που τηρείται και θεωρείται, τουλάχιστο, μέχρι τις μέρες μας, ως κατ΄ εξοχή Θρακιώτικο έθιμο. Δεν γνωρίζουμε αν το έθιμο του κλήδονα προϋπήρχε στη Βλάστη και προ του ξεριζωμού των αδελφών μας Ελλήνων της Θράκης, ή, απλά, οι γηγενείς της Βλάστης το ασπάστηκαν και το πραγματοποίησαν για να τιμήσουν τους αδελφούς τους πρόσφυγες της Θράκης. Πάντως, είναι γεγονός, πως, οι όμορφες Μπλατσιωτοπούλες, συν τέκνοις, τα κατάφεραν υπέροχα και μάλιστα τα σχόλια της εποχής ήταν πολύ κολακευτικά για τις εμπνεύστριες και οργανώτριες της ωραίας αυτής εκδήλωσης, σε τέτοιο σημείο, που, η αμφιβολία γέννησε το ερώτημα. Ήταν κοινό έθιμο Μπλατσιωτών και Θρακιωτών;; Όμως, ο αδηφάγος χρόνος έδωσε την ξεκάθαρη λύση του με την συνέχιση των εκδηλώσεων από τους απογόνους της ξεριζωμένης γενιάς της Θράκης μας. Στη φώτο μας, 1η σειρά, από αριστερά: Μπροστά, ξάπλα, τα μέλη της ορχήστρας, ο Καρταλής Ανδρέας από τη Βλάστη με την τρομπέτα του, με το κλαρίνο ο Μαραγκάς, από την Κομοτηνή και γαμπρός της περιοχής μας, με το τύμπανο ο γνωστός στους παλιούς, Μπάρμπα Καριόφς Ρουσάκης και στο τραγούδι, ο συμπολίτης μας, Μυλωνάκης Κώστας,
Σειρά 2η: Η Ναούμ Κατίνα με την κορούλα της, Αρχοντούλα (Τούλα), η Ζήκα Ελένη με την κορούλα της, ενδιάμεσά τα μικρά παιδιά, Πιπιλιάγκας Βούλης και δίπλα του η μικρή του αδελφή, Σούλα Πιπιλιάγκα-Φραγκάκη και Στέργιος Βαβούρας, ακολουθεί, η Ρεοζίλη Ιωαννίδου-Καραγιαννόπουλου και δίπλα της ο μικρός, ανιψιός της, Φιορέντζης Μιχάλης,. Σειρά 3: Η Παπάνα Καλλιόπη-Δεληδήμου, η Ελένη Πιπιλιάγκα-Σταμουλά, η Ελένη Τάσιου από το Φούφα-αδελφή του εμπόρου- Θανάση Τάσιου, η Τσίρου Μαρίκα, η Ελένη Αναγνώστου-Ιωακειμίδου, η Κυδώνα Πηνιώ, η Πιπιλιάγκα Χιονία και η Αρτεμισία Ιωαννίδου-Ορφανίδου με την κορούλα της, Σόνια-Ασιανού.
Σειρά 4η: Η Ιωαννίδου Νίκη, η άγνωστή μας Χ;, η Ελπίδα Ορφανίδου-Παληού, η Βίττη Βασιλική, η Παληού Δέσποινα, η Μουστάκα Δέσποινα(;), η Χρηστίδου Μαγδαληνή, η Χατζηνίκου Μαίρη, η Αντιγόνη Ιωαννίδου-Φιορέντζη, η Κυδώνα Χ; η Βαβούρα Δέσποινα, η Μασδραβέλη Αγλαΐα, ,η Αλεξάνδρα Κουλίτσα-Μαυριά, η Ρεγγίνα Κυδώνα, το κεφαλάκι του μικρού Αριστείδη Κοροξενίδη, η Βατρούλη Σουλτάνα και η Γραμματικού Ελένη με τα παιδιά της, Ολυμπία, Μαριάνθη και Δημήτρη (Τάκη ).
Η Φωτογραφία ανήκε στην κ. Καραγιαννόπουλου Ρεοζίλη, που μας τη χάρισε με πολλή, πολλή αγάπη. Η αναφορά μας στο όνομά της, ας είναι ένα μικρό, ταπεινό κεράκι, στο προχθεσινό μνημόσυνο της, που θα φωτίζει το δρόμο στο 2ο μεγάλο και ανεπίστροφο ταξίδι της προς την ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ, όπου δεν υπάρχει λύπη και στεναγμός.
” ΑΙΩΝΙΑ σου Η ΜΝΗΜΗ, αειμνηστη ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ μας, ΡΕΟΖIΛΗ”.