Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βασίλη Σκουλάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Miami, με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα.
Ο ίδιος βρέθηκε σε αναζήτηση εξέλιξής του, στο να κάνει αίτηση σε διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής, λαμβάνοντας πλήρης υποτροφία σπουδάζοντας εξ αποστάσεως σε πανεπιστήμιο του Maimi, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται και δουλεύει στην Πτολεμαΐδα στην Keyvoto και σε ακόμη μια εταιρεία Deva group.
“Όπου πηγαίνει ο κόσμος να πηγαίνεις αντίθετα”, είπε ερωτηθείς για τις επιλογές του, προσθέτοντας πως πλέον εδώ που φτάσαμε στο ιντερνέτ μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα, όπου και να κατοικείς, αλλά και ότι αν αγαπάς έναν τόπο και θες να προσπαθήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα, το φρένο για τον ίδιο σου τον εαυτό είσαι εσύ».
Ερωτηθείς για την αναζήτηση προσωπικού από εταιρείες αλλά και τους υποψήφιους εργαζόμενους και ποιο είναι το πρόβλημα, ο κ. Σκουλάκης σχολίασε πως σκοπός είναι να γίνει το σωστό ταίριασμα, αλλά οι κουλτούρες είναι διαφορετικές. «Εμείς παραμένουμε σε μια κουλτούρα προ 5ετίας και αυτό πέρασε στη δική μας γενιά».
Αυτό που πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος είναι να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, να σκέφτεται θετικά, καθώς καμία εργασία και κανένας εργοδότης δεν είναι τέλεια, σημείωσε, τονίζοντας πως πρέπει να κοιτάμε τα θετικά και στην εξέλιξη των πραγμάτων.
Για το μεγάλο κύμα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη χώρα για εργασία, ο ίδιος σημείωσε πως την τελευταία τριετία έχουν φύγει από την Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά 400.000 νέοι.
«Αυτό γίνεται σε συνδυασμό από την πλευρά του κράτους, του εργαζόμενους και του εργοδότη. Πρέπει να γίνει στροφή και μια πολύ ωραία ιδέα είναι η startup εταιρείες που ξεκίνησαν στη Δ. Μακεδονία», τόνισε, προκειμένου να δοθεί ένα κίνητρο στους νέους να μείνουν στον τόπο τους, ακολουθώντας το παράδειγμα ξένων χωρών, όπως η Πορτογαλία.
«Αυτά τα βήματα βοηθούν στην αλλαγή, προκειμένου ο ένας να παρακινήσει τον άλλο, αλλά χρειάζεται ατομική προσπάθεια», σημείωσε επίσης, ιδίως για την περιοχή μας που πρέπει να αλλάξει νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατεύθυνση δημιουργίας στο μοντέλο startups στην περιοχή και την ανάγκη εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Επίσης, μίλησε για τη ζωή στο εξωτερικό και πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν έλληνα, αλλά και τι κερδίζει αν παραμείνει στην Ελλάδα στο ψυχολογικό κομμάτι αλλά να χάνει στο κομμάτι της εργασίας του.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται να κάνει ένας εργαζόμενους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τον αναδείξουν στη δουλειά, όπως: Συναισθηματική νοημοσύνη, επίλυση προβλημάτων (κομμάτι στο οποίο μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί online) και τέλος το κομβικό κομμάτι της επικοινωνίας (ευγενικό θράσος, χαμηλά η μπάλα και να μπαίνεις στη θέση του άλλου).
Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας αναπτύσσεται ραγδαία το κομμάτι της τεχνικής νοημοσύνης, με το Chat GBT να είναι επίσης ένα skill, τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το προσωπικό κίνητρο και το μεράκι σε μια εργασία, λέγοντας πως τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα, αλλά μια εξειδίκευση και μια κατάρτιση σε ένα αντικείμενο δείχνει καλή θέληση. Συμβούλευσε τον κόσμο να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω σεμιναρίων και να αιτούνται θέσεις εργασίας, ώστε να δείχνουν πως έχουν όρεξη να ασχοληθούν.