Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Βασίλη Σκόδρα – Κινηματογραφικό Παραγωγό και έκαναν μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη συζήτηση για τις δυνατότητες ανάπτυξης της κινηματογραφικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία με τη συμβολή των Film Offices.
Ο κ. Σκόδρας, με καταγωγή από την Κοζάνη και μακρά εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου, ανέδειξε το πλούσιο φυσικό, αρχιτεκτονικό και ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής ως σημαντικό πλεονέκτημα για οπτικοακουστικές παραγωγές. Όπως τόνισε, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει έτοιμα φυσικά σκηνικά, όπως οι παραλίμνιες εκτάσεις και τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά σύνολα, που προσφέρονται για γυρίσματα ταινιών εποχής και όχι μόνο. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί σε παραγωγές άλλων περιοχών της χώρας. Όλα αυτά, με την κατάλληλη διαχείριση από τα Film Offices και χρηματοδότηση από το ΕΚΚΟΜΕΔ μπορούν να παράξουν εξαιρετικά δείγματα οπτικοακουστικών μέσων, κάτι που ο κ. Σκόδρας σε συνεργασία με το ΕΒΕ Κοζάνης αξιοποιούν.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα cash rebate του ΕΚΚΟΜΕΔ, μέσω του οποίου επιστρέφεται το 40% των επιλέξιμων δαπανών στους παραγωγούς. Από τη σύστασή του ως σήμερα το ΕΚΚΟΜΕΔ έχει υλοποιήσει 222 επενδυτικά σχέδια με κόστος 150 εκ. ευρώ και υπάρχουν ακόμη 193 που έχουν λάβει απόφαση ένταξης. Το 2025 έχουν ήδη εγκριθεί κονδύλια 105 εκατ. ευρώ για τέτοιου είδους ενισχύσεις. Ο παραγωγός επιδοτείται μέσω του προγράμματος για να υλοποιήσει την ταινία του σε μια περιοχή, στην οποία κατά συνέπεια «αφήνει» τα χρήματα αυτά, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία.
Κομβικό ρόλο στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών διαδραματίζουν τα Film Offices, θεσμοθετημένες δομές που υποστηρίζουν τη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης γυρισμάτων, από το location scouting έως τη διασύνδεση με την τοπική αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Σκόρδας, η ύπαρξη οργανωμένου Film Office στην περιοχή είναι αναγκαία για να μπορέσει να ενταχθεί ενεργά στο δίκτυο των διεθνών παραγωγών. Χρειάζεται πλήθος επαγγελματιών που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία μιας ταινίας να δουλεύουν ταυτόχρονα και να ενταχθούν σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη βάση δεδομένων, που βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη και ευκολότερη οργάνωση της δουλειάς τους. Σημαντικές παραγωγές – όπως Expendables, Maria, Triangle of Sadness – έχουν ωφεληθεί από τη δράση των Film Offices ανά τη χώρα και έχουν εξασφαλίσει την διανομή τους σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Η συζήτηση κατέληξε με την ελπιδοφόρα είδηση ότι, μετά από σχετική πρωτοβουλία του κ. Σκόδρα να αποστείλει πρόσκληση στο Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών για να κάνουν location scouting στην περιοχή, υπήρξε ομόφωνη στήριξη της προσπάθειας με ζωντανό ενδιαφέρον από το Επιμελητήριο Κοζάνης με στόχο την ενεργή εμπλοκή της περιοχής στο πεδίο των οπτικοακουστικών έργων. Η δημιουργία νέων συνεργασιών και συνεργειών στην περιοχή κρίνεται Απαραίτητη για την εγκαθίδρυση του χώρου των οπτικοακουστικών παραγωγών. Όπως τόνισε ο κ. Σκόρδας, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει το “DNA του κινηματογράφου” και το μόνο που απομένει είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών, που θα της προσφέρει και αναγνώριση ως περιοχή και ως brand.
Μ.Β.