Έγραψα προ ημερών για την έκδοση από τη Μητρόπολη ένα πόνημα για την Ελεούσα Παντάνασσα Παναγία της μονής Ζιδανίου. Που είναι απαραίτητο για να μην γίνεται καμία σύγχυση από κανέναν που γράφει ως προς την παρουσία στην περιοχή μας που έχει περίπου πέντε αιώνες η Παναγία Ζιδανιώτισσα, και θαυματουργός Και ότι το πόνημα αυτό θα τιμά τη Μητρόπολη και θα εμπλουτίζει τη Βιβλιοθήκη της. Με τη σκέψη αυτή ήρθε η μνήμη μου η κατοχή , όταν ήρθαν οι ναζί την Κοζάνη , πέταξαν τα βιβλία της βιβλιοθήκης τη μητροπόλεως στον αύλειο χώρο του επισκοπείου και εμείς μικροί και γειτονόπουλα τρέξαμε στο επισκοπείο και ανακατεύαμε τα βιβλία μη γνωρίζοντες τι να πάρουμε , είχα πάρει δύο βιβλία ένα του Γάλλου φιλοσόφου Ανρί Μπερξόν, χωρίς να ξέρω ποίος είναι , φαίνεται από πνευματική τάση και ένα ημερολόγιο δυτικής Μακεδονίας του έτους 1934 ενώ άλλοι μεγάλοι παίρνανε βιβλία και φεύγανε. Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα τι έγιναν τα βιβλία αυτά κατεστράφησαν . Τα μάζεψε ο Νικόλαος δελιαλής που ήταν έφορος της βιβλιοθήκης; Άγνωστο. Και να σημειωθεί ότι υπήρχαν σπουδαία βιβλία από τους προηγούμενους μητροπολίτες . Κωνστάντιο, Φώτιο Μανιάτη του ανιψιού του Φώτιο Β.΄Πατριάρχη , του Ιωακείμ και πολλών άλλων Λογίων Κοζανιτών από την Αυστρουγγαρία.
Υπάρχει σήμερα βιβλιοθήκη στη μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης;.
Γράφοντας στο προηγούμενο κείμενο για Θεολόγους Αρχιμανδρίτες. Να προσθέσω τρείς Κοζανίτες αρχιμανδρίτες που έχουν γράψει πολλά βιβλία. Ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου Θεολόγος και φιλόλογος με μεταπτυχιακό στην Αγγλία, που υπηρετεί στη μητρόπολη Κοζάνης
Δύο άλλοι αρχιμανδρίτες που υπηρετούν στη μητρόπολη Φλωρίνης και είναι Κοζανίτες ο Νικηφόρος Μανάδης, ιερατικός επίτροπος στην επαρχία της Εορδαίας , έχει γράψει πολλά βιβλία , τα οποία μου έχει στείλει και τα παρουσίασα στον τοπικό τύπο. μου έλεγε όταν έκανε έρευνες στα αρχεία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως για να γράψει βιβλίο για την πάλαι ποτέ μητρόπολη Εορδαίας πράγμα που έκανε και είναι πολύ καλά επιμελημένο , και, ότι βρήκε στην έρευνά του πολλές επιστολές του μητροπολίτη Κοζάνης μακαριστού Κωνστάντιου, δεν ασχολήθηκε με αυτές, όπως μου είπε , γιατί η έρευνά του ήταν για τη μητρόπολη Εορδαίας. Μετέφερα την πληροφορία αυτή δημοσιεύοντας στον τοπικό τύπο και προτείνοντας να πάει κάποιος θεολόγος της μητρόπολης Κοζάνης να συγκεντρώσει τις επιστολές και ότι άλλο υπάρχει που αναφέρεται στον μητροπολίτη Κωνστάντιο , ο οποίος για πολλά χρονιά ήταν μέλος της ιεράς συνόδου του Πατριαρχείου , που θα μπορούσε να εκδοθεί ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο για τη μητρόπολη Κοζάνης . Αλλά δυστυχώς δεν εστάλη κανείς από τη μητρόπολη να ερευνήσει που πιθανών θα εύρισκε και άλλα πολλά στοιχεία, όπως π.χ. και για τον Πατριάρχη Φώτιο Β΄.
Που διέμεινε στη Κοζάνη ως αρχιμανδρίτης ανιψιός του μητροπολίτη Φώτιο. Είχε μεγάλη βιβλιοθήκη η μητρόπολη από το 1745 που μεταφέρθηκε η έδρα του επισκοπείου, από τα Σέρβια στην Κοζάνη και έγινε μητρόπολη, Ιδιαίτερα εμπλουτίστηκε από τους μητροπολίτες Κωνστάντιο, Φώτιο, τον Πατριάρχη Φώτιο Β΄. και τον Ιωακείμ. Ο μακαριστός Διονύσιος τα βιβλία του τα προσέφερε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης , και είναι σε ειδική αίθουσα. Και ο μακαριστός Αμβρόσιος είχε μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη , που την είχα δει στο σπίτι του στο Χολαργό, προϊστάμενος της εκκλησίας Φανερωμένης, ως Αρχιμανδρίτης, την είχε φέρει στην Κοζάνη και όταν παραιτήθηκε πήρε και τη βιβλιοθήκη του αναχωρώντας από την Κοζάνη.
Ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τοπάλης αρχιερατικός επίτροπος της μητροπόλεως Φλωρίνης στο Αμύνταιο, Θεολόγος με σπουδές στην Αγγλία.¨ Έχει γράψει 8 βιβλία Θρησκευτικού περιεχομένου, τα οποία μου έχει στείλει, έχω παρουσιάσει και στον τοπικό τύπο. Επίσης ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπετσάκος έχει μεταφέρει σε βιβλία τα κηρύγματά του που έκανε στην εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, σε άλλες μητροπόλεις που είχε προσκληθεί, και όπου αλλού προσεκλήθη να μιλήσει. Πλούσια Θρησκευτική τροφή που κάλυψαν εννέα βιβλία, Τα οποία και μου είχε προσφέρει. Περιέχουν ερμηνεία των κηρυγμάτων του Ευαγγελίου , των Αποστόλων, των πατέρων της εκκλησίας , ανάλυση της εκκλησιαστικής διαδρομής, και διδαχής της Ορθοδοξίας προς ενημέρωση των πιστών. Τεράστιο θρησκευτικό έργο, πολύ χρήσιμο για τους ιερείς και για τους πιστούς .
Τελευταίως παρουσιάζει και γράφει ο Παπαδάσκαλος Κώστας από το Βελβεντό , τα χωριά Σερβίων και Βελβεντού πως πανηγυρίζουν οι εκκλησίες αυτών στις γιορτές, δίνοντας νέα Θρησκευτική παρουσία του Λαού και την πίστη τους στην Ορθοδοξία . Είναι μεγάλη η προσφορά στην εκκλησία , ως άλλος δημοδιδάσκαλος εκείνης της ωραίας εποχής. ενδυναμώνοντας την πίστη του λαού που κρατάει όρθια την Ορθοδοξία.
Γράφοντας για τους ιερωμένους συγγραφείς, υπενθυμίζω ότι ο Μητροπολίτης της Εδέσσης κ. Ιωήλ, είναι πολυγραφότατος, μέχρι υμνολόγια και τροπάρια γράφει , όπως έγραψε και ένα τροπάριο για τον Άγιο Νικόλαο Κοζάνης. Που ψάλετε στην εκκλησία μας. Μου έχει στείλει ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος μαζί με βιβλία του και ημερολόγια του νέου έτους. Πλούσια τα Ελέη του με τη βούληση του Κυρίου.
Όπως επίσης και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων Ελασσώνος. Ο δικός μας, ο Κοζανίτης. Ευχές και ημερολόγια του νέου έτους. Αλλά και το μοναστήρι Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου που υπάγεται στη μητρόπολη Ελασσώνος. Βιβλία που έχει εκδώσει το μοναστήρι και ημερολόγιο τοίχου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού γέροντος ιερομονάχου Νεοφύτου Σκαρκαλά, που έχουν συμπληρωθεί δέκα-πέντε (15) χρόνια από την κοίμησή του. Ετάφη στο μοναστήρι όπου διαβιούν ως μοναχοί τρία εγγόνια του. Χριστοφόρος, Νικάνωρ και Βασίλειος. Θεολόγοι αρχιμανδρίτες . Ο Νικάνωρ εχρίσθη ηγούμενος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ κατά την επίσκεψή Του στο Μοναστήρι . Είναι δε και Πνευματικός της αδελφότητος Λυδίας της Ασπροβάλτας. Επίσης υπάρχουν άλλοι δύο μοναχοί στο μοναστήρι, οι Νεόφυτος και Θεόφιλος επιστήμονες. Είναι δε πολύ καλά οργανωμένο και ευπρεπέστατο Χριστιανικά.
Γράφοντας για τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως μου θύμισε μία ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ότι θα δημιουργήσει Κειμηλιοθήκη στη μητρόπολη, δηλαδή αίθουσα που φυλάσσονται κειμήλια , σε στυλ μουσείου. Δεν γνωρίζω εάν έχει ετοιμαστεί και πότε θα λειτουργήσει. Πιστεύω στα κειμήλια να συμπεριλαμβάνεται και ο αξιοθαύμαστος επιτάφιος που κεντήθηκε δια χειρός του Δάσκαλου και μητροπολίτη Γρηγόριο Κονταρή, το 1672 στη Βενετία. Διετέλεσε Δάσκαλος στη σχολή Κοζάνης 1676-79 και επίσκοπος Σερβίων 1685-89 και μητροπολίτης Σμύρνης 1690-98, όπου απεβίωσε, είχε καταγωγή από τα Σέρβια Κοζάνης, και με σπουδές στη Βενετία. Φιλοσοφία, Ιατρική και Θεολογία Είναι μοναδικό Θρησκευτικό έργο τέχνης , από Ιερωμένο ανυπολόγιστης αξίας . Το παρομοιάζω με τις αγιογραφίες των μεγάλων αγιογράφων του Ελ Γκρέκο. Του Θεοφάνη , του Ρώσου Ρουμπλιώφ και άλλους.
Έχω την πληροφορία ότι ο επιτάφιος του Κονταρή εστάλη στην Αθήνα για συντήρηση , μοναδικό Θρησκευτικό έργο που αναδεικνύει τη βαθιά πίστη του ιερωμένου επιστήμονος Κονταρή και έχοντας τη Βούληση του Κυρίου. Είναι όμως ασφαλισμένο με πιστοποίηση από ειδικό ιστορικό τέχνης προς διασφάλιση;. Ένα ερώτημα βασικής σημασίας για τη μη απώλεια του. Γιατί δυστυχώς σήμερα όλα συμβαίνουν.
Ικετεύουμε τον Παππού μας Αη-Νικόλα να το προστατεύει , καθώς και τους τρεις Ιεράρχες που είναι σήμερα η γιορτή τους.30-1-2020
Γιάννης Κορκάς