Την ανάπτυξη ενός πλαισίου μηχανισμών οικονομικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών ζητούν οι πέντε Δήμαρχοι – μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, μέσω επιστολής που απέστειλαν προ ημερών σε συναρμόδια υπουργεία, προτείνοντας, δε, τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων αγοράς και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Μιλώντας στον “Π” ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Βασίλης Γιαννάκης, αναφέρθηκε στην επιστολή που είχε αποσταλεί από το δίκτυο προς υπουργούς, ζητώντας τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων αγοράς και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
“Αφουγκραζόμενοι την οικονομική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε οι δήμαρχοι να στείλουμε μια επιστολή προς τους υπουργούς, ώστε να μπορέσουν νομοθετικά να λύσουν ένα θέμα που έχει να κάνει με αυτά τα διμερή συμβόλαια, μεταξύ των δήμων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, που αναπτύσσουν ΑΠΕ στην περιοχή μας”.
Ο κ. Γιαννάκης, ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητούν οι δήμαρχοι να γίνει, είναι να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν ένα κομμάτι της παραγόμενης ενέργειας, από ΑΠΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών, ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. “Αποτέλεσμα θα είναι να πέσει το κόστος και την ενεργειακή κρίση, όσο είναι δυνατόν, να την περάσουμε πιο ανώδυνα, αλλά κυρίως να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη”, είπε σχετικά.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω συμβολαίων που θα γίνουν μεταξύ των δήμων και των επιχειρηματιών, ώστε το όφελος να μετακυληθεί στην τοπική κοινωνία, οριζόντια προς όλους, και όχι προς συγκεκριμένη μερίδα πολιτών.
Ζητούμενο των ενεργειακών δήμων είναι οι πολίτες, οριζόντια, να λάβουν όφελος μέσω τέτοιων συμβολαίων που θα συνάψουν οι δήμοι με τους επιχειρηματίες, ενώ θα επιδιώξουν και σχετική συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θέτοντάς του το ζητούμενο, πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.